НАЙ-НОВИ:

Кое е вярното: Новите или старите решиха да викат съдии в парламента?

В излъчване на живо в своя профил във Фейсбук Бойко Борисов обясни на ръководството на ГЕРБ как депутатите „ще мачкат“ съдиите.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред ръководството на партията в петък сутринта. Обръщението му продължи 18 минути и беше излъчено на страницата му във Фейсбук. Мястото на събитието не беше уточнено, но обстановката в кадъра напомня тази на държавната резиденция в Бояна.

Борисов насочи критиките си към новите политически сили в Народното събрание и бурно реагира на решението на Народното събрание от четвъртък да запише в правилника си, че правната комисия ще изслушва на всеки три месеца главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд.

Борисов нарече викането на съдии в парламента „абсолютен абсурд“. Той не спомена конкретно кой според него е отговорен за тази поправка, но през цялото време насочваше гнева си към новите политически сили – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Кой обаче предложи и прие парламентът да вика съдии? Решихме да проверим фактите. Отговорите са в следващите редове.

I „Абсолютен абсурд“

„Вчера това, което приехте, е абсолютен абсурд за мен. Адвокатите на мутрите – защото мутрите си вкараха депутати в парламента – вижте какво гласуват“, каза Борисов.

Премиерът в оставка критикува два пъти парламента като цяло и много повече пъти конкретно новите партии. „Тези надменни политически формирования“, каза Борисов по повод отказа на „Има такъв народ“ и „Демократична България“ да се срещнат с ГЕРБ за консултации за правителство.

„Веднага се метнаха на депутатските мерцедеси“, каза малко по-късно Борисов отново по адрес на новите депутати. Няколко пъти спомена конкретно партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

         “ „Каква независимост
             на съдиите ще има,
             когато ги викат и
             адвокатите на
             престъпниците
             им задават въпроси“.

             Бойко Борисов

„Виж, Фандъкова, какво приеха вчера нашите депутати в българския парламент. Казвам “нашите”, защото те са на целия народ, излъчен там. До обед адвокатите на мутрите са в съдебната зала и техните кантори […], а следобед привикват главния прокурор и главния съдия, да им се отчете по тея дела. На какъв етап са, какво се работи. Нещо повече – те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси. Ми, то всеки ще гледа да е добре с адвокатите, за да може това изслушване в парламента да му мине по-гладко. Това е било и ще е практика“, каза Борисов.

След още няколко минути критики към новите партии, премиерът в оставка се върна на темата за съдиите.

„Как па първото решихте да викате съдиите! Това не мога да ви го простя. Тези, които адвокатите ще ги смачкат в парламента, защото те са адвокатите на мутрите и делата са при тея хора. Те сега викат – елате“.

Преди това Борисов каза, че „те няма да направят правителство“ и така даде знак, че отново говори за партията на Слави Трифонов. После се ядоса на тези, които са „пети или шести“ и се държат като победители – пети и шести са съответно „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

„Видяхме, че провалят всичко, до което се докоснат. Тези трябва да ги държим максимум, живите предавания да стоят, да ги вижда народът за какво става въпрос“.

I Какви обаче са фактите

В четвъртък Народното събрание наистина записа в правилника си, че Комисията по правни въпроси ще изслушва най-малко веднъж на всеки три месеца главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд. Това обаче беше прието с гласовете на „старите“ депутати, а не на новите партии.

Първоначалното предложение на депутати от „Демократична България“ предвиждаше само главният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца. Тогава ДПС обаче поиска да се допълнят и председателите на висшите съдилища.

Предложението беше прието със 121 гласа „за“ от депутатите на ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и ДПС.

Депутати от „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“ се опитаха да обяснят, че има разлика между главния прокурор и председателите на висшите съдилища.

„Съдът е арбитър, прокуратурата е страна“, каза Николай Хаджигенов („Изправи се! Мутри вън!“).

„Видя се мнозинството на главния прокурор“, каза след гласуването Христо Иванов („Демократична България“).

Предложението на ДПС беше подкрепено от трибуната с изказване на председателката на БСП Корнелия Нинова. С гласовете си подкрепа дадоха и депутатите от ГЕРБ. Без техните гласове това нямаше да бъде възможно.

Ден по-късно Борисов се ядоса на новите партии.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon