Кое масло е най-добро за пържене?

Съвременният избор от различни масла е много голям

В тази връзка всеки кулинарен специалист може да има въпрос кои масла са най-подходящи за пържене и кои трябва да се използват за готвене на студени ястия.

Решението на този въпрос е важно не само от гледна точка на вкусовите предпочитания, но и от гледна точка на здравословното хранене, отбелязва Actualno.

Точка на кипене на растителното масло

Всяко масло има своя собствена точка на кипене. Това е температурата, до която при нагряване в маслото започват да протичат химични процеси с образуването на вредни вещества – канцерогени. Вероятно всеки е чувал за опасностите от канцерогените. Следователно, за да бъде едно масло безопасно за пържене, точката му на кипене трябва да е възможно най-висока.

Какви масла отговарят на това изискване?

Кокосовото масло

Това масло е уникално, защото има високо съдържание на наситени мазнини, които обикновено не се срещат в растителните масла. Тази функция прави кокосовото масло много устойчиво на топлина. Точката на кипене на това масло е 1720 – 2300 в зависимост от вида. За пържене са подходящи както рафинирани, така и нерафинирани масла. По-добре е да използвате нерафинирано за бързо пържене, а за по-дълъг процес изберете рафинирано. Също така изборът ще зависи от това дали наличието на лек кокосов вкус и аромат в готовото ястие е подходящо. Също така си струва да се отбележи, че кокосовото масло е чудесно не само за пържене, но и за печене.

Маслото от авокадо има висока точка на кипене (270 гр.). Можете да пържите с него без страх за здравето.

По-разпространеният и достъпен зехтин също е подходящ за пържене. Можете да използвате както екстра върджин зехтин, така и рафиниран зехтин.

Рафинирани масла за пържене

Ако говорим за рафинирани масла, тогава всяко от тях е подходящо за пържене. Точката на кипене на всички рафинирани масла е доста висока. Такива масла не могат да се нарекат полезни, тъй като в процеса на рафиниране маслата губят полезните си свойства и също се третират с химикали.

Най-евтиното и популярно сред домакините слънчогледово олио обикновено се използва за пържене в рафинирана форма. Няма мирис, така че е удобно да се пържи с него. В рафинираното масло не се образуват канцерогени, но по време на процеса на рафиниране маслото се третира с химикали и използването на такова масло може да бъде вредно за здравето.

По този начин най-полезните масла за пържене могат да се нарекат масла, които в нерафинирана форма могат да издържат на безопасно нагряване до високи температури. Идеален пример за такова масло е кокосовото масло.

Заслужава да се отбележи, че за здравословна диета броят на пържените храни трябва да бъде намален или изоставен напълно. В случаите, когато пърженето е незаменимо, по-добре е да внимавате с избора на масло.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)