Кои са най-вредните предмети в домакинството, които ни разболяват?

Във всеки дом има предмети, настилки и пособия, които предизвикат сериозни проблеми с белите дробове и дихателните пътища, алергии, астма, хронична кашлица, хронична хрема, пише actualno.com.

Кои са най-вредните неща в домакинството, които ни разболяват?

Белината

Хлорът и амонякът в белината причиняват сериозни дихателни проблеми, дори спазми и невъзможност за вдишване. Различни алергии и хронични белодробни болести могат да се дължат от продължително излагане на влиянието на летливите съединения в белината.

Килими и мокети

Килимите, мокетите и изобщо текстилните подови настилки са най-големите събирачи на подобни алергени. Те, за съжаление, са и сред най-силните такива и причиняват сериозни белодробни и дихателни проблеми.

Прахосмукачката

Прахосмукачката е уред, без който домакинството не може. В прахосмукачката се задържат всички прахови частици и акари, които продължават да повреждат качеството и свежестта на въздуха в дома. Препоръчително е да държите прахосмукачката в килер или в мазето, далече от помещенията, които ползвате ежедневно.

Банята

В банята се създават най-много условия за образуване на мухъл. Той е изключително вреден за хора, склонни към отключване на алергии. Ето защо почистването на банята трябва да е приоритет и да се прави възможно най-често.

Бои и отрови за насекоми

Някои видове бои излъчват не просто неприятна и задушаваща миризма, но и летливи съединения, които причиняват белодробни проблеми. Спрейовете и другите видове препарати срещу насекоми и гризачи също предизвикват много сериозни дихателни проблеми.

Изолация

Тенденцията в поставянето на външна изолация набира огромна скорост в строителството и ремонтните дейности.  Но „запушването“ и „запечатването“ на външните стени на сградите крие рискове за здравето на белите дробове и дихателната система. Така се създават условия за образуване на мухъл. Въздухът става многократно по-застоял. Още по-опасни са някои видове материали, от които се прави изолация. Те създават предпоставки дори за злокачествени заболявания на дихателната система.


image0 (9K)