Кой е Калоян Велков, застрелян в кървавата баня в германския град Ханау

33-годишният Калоян Велков, който бе убит при стрелба в германския град Ханау, е попаднал там напълно случайно. Това разкрива пред БЛИЦ кметицата на село Лютидол Николинка Георгиева.

Той е живеел в друг град, но въпросната вечер решил да се види с други сънародници. Градчето е известно с това, че там живеят много българи и други чужденци.

Екстремистът Тобиас Р. стреля в два бара за наргилета, успя да ликвидира и майка си и накрая се самоуби. Общо броят на загиналите е 11.

                                                                      Калоян Велков

Самият Калоян е от село Лютидол, но го напуснал отдавна. Първоначално живеел в Мездра, където и досега е бившата му съпруга Хариета Колева. Двамата са разведени, имат момченце, тя работи в голям магазин за домакинска техника.

„Идваше много рядко в селото, много възпитано, интелигентно, скромно момче, все още нищо не е уточнено – нито по погребение, нито по връщане на тялото“, разкрива още Николинка Георгиева.

Тя допълни, че до момента никой не се е свързал официално с тях, за да съобщи, че българин от селото е бил убит в Германия. Самите близки на Калоян са в шок. Той има брат Милен, който работи в Ботевград, в селото живеел баща му, а майката често ходела при сина си в Германия.

Калоян работел като шофьор на бетоновоз и живеел на квартира в Ерлензее. Негови близки разказват, че той понесъл тежко раздялата си с Хариета, може би това е и причината да посочи в своя социален статус във Фейсбук, че е „вдовец“.

Агенция БЛИЦ е успяла да открие друг българин, който се е намирал в непосредствена близост до едно от местата, където е стрелял Тобиас Р.

„Беше някакъв кошмар. Събудихме се от грохот, хора крещяха, викаха, не смеехме да излезем от къщата, заключихме и гледахме през прозореца какво се случва. Скоро се чуха и сирените на полицията и линейките“, разказва Николай Георгиев.

                                                                                  Тобиас Р.

„Страхуваме се да излизаме навън. Тук се носят всякакви слухове и сме много уплашени. Днес спрях и детето от училище“, разкрива Елена Иванова, която живее в Ханау заедно с родителите си и малкото си дете. Тя споделя, че в града има много чужденци, повечето от които работят в строителството или сферата на услугите.

Освен българи, там имало много кюрди, румънци и украинци. От полицията в Германия разкриват, че Тобиас е оставил бележка, в която обяснява какво го е накарало да убива, както и видеозапис с обръщение.

В писмото си мъжът е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи. Извършителят е публикувал преди няколко дни видеопосланието си в YouTube. В него на добър английски език се обърнал към американците с твърдението, че в САЩ има подземни военни съоръжения, в които деца са малтретирани и убивани.

„Там дяволът е на почит. Американските граждани трябва да се събудят и да се бият сега“, казва още мъжът, идентифициран като Тобиас Р., във видеото, което вече е свалено. В него обаче нямало никакъв намек за предстоящ акт на насилие в Германия.

Следователи са открили колата на извършителя, в която е имало боеприпаси и пълнители. Заподозреният е имал разрешително за лов и е германски гражданин.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)