НАЙ-НОВИ:

Кой стои зад заема от 115 милиона от ББР?

Журналистическо разследване на Bird.bg разкрива корупционните практики на Пеевски 

През юли 2020 г. вестниците на депутата Делян Пеевски разтръбиха, че Корнелия Нинова е придобила хотел хотел „Мираджио Термал Спа Ризорт“ на Халкидики с кредит от ББР чрез фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД. Твърденията се позовават на връзката през управителя на фирмата Санко Пешев, който е брат на Иван Пешев, председател на БСП – Красно село и издател на партийния в. Дума. Днес Министерството на икономиката потвърди, че „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД е сред най-големите длъжници на ББР с над 115 милиона лева кредит. Но информацията за собствеността на луксозния имот в Гърция, за който са платени 90 милиона евро води не към Нинова, а към самия Делян Пеевски, установи разследване на ББРД.

Станко Пешев наистина е управител и на гръцката фирма “Med Sea Health S.A.”, която е собственик на хотела. Собствеността се установява от нотариалните актове 13.590/2019, 13.591/2019 и 13.592/2019, както и от документи на фирмата вписани в Търговския регистър на Гърция, с които БРРД разполага. Преди това тя е била на понтийските гърци Валери и Андреа Раготис (с руско гражданство). Фирмата придобива хотела през 2016 г. с нотариален акт  15.967/2016. В края на 2019 Раготис продават фирмата “Med Sea Health S.A.”, съответно и притежаваната от нея земя и хотела, но не е известно на кого. Известните факти са, че от 7 октомври 2019 г. като управител е вписан Санко Пешев. На 15 януари 2020 г. капиталът на “Med Sea Health S.A.” е увеличен с 4.677.450 € чрез апорт от друга фирма, чието име не успяхме да установим от налични документи в регистъра.

Комплексът “Мираджио” се простира на 330 дка и разполага с 304 стаи и апартаменти, някои от които със собствени басейни, уелнес център  5 ресторанта, 6 бара, 6 басейна, конферентна зала с капацитет 350 души, детско селище, спортни съоръжения и яхтено пристанище с 81 места за лодки до 25 метра. Вижте снимки тук.

-->

“Ултрастрой” и корпулентни сенки от ДПС

Гръцката делова преса отразява смяната на собствеността на хотела и посочва като нов собственик фирмата “Ултрастрой”, както и сумата на сделката – над 90 милиона евро. БРРД се свърза с автора на статията Христос Димопулос, който потвърди, че разполага с тази информация от източници, близки до продавачите.

Според Димопулос, “Ултрастрой” планира да подобри съществуващите съоръжения на комплекса “Мираджио” (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалният спа център, конферентният център, отвореният амфитеатър), но най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с проекта Mare Village.

Фирмата Mare Village също е с управител Санко Пешев, показа проверка на БРРД в гръцкия Търговски регистър. А “Ултрастрой” има и други имотни интереси в Гърция. През август 2017 г. фирмата е закупила земя на съседния ръкав на Халкидики – Ситония за 3,1 милиона евро. Година по-рано Ултрастрой получава 7,9 милиона лева кредит от Българска банка за развитие.

Формално собствеността на “Ултрастрой” няма връзка с Пеевски. Тя е е еднолично търговско дружество със собственик Иван Борисов Борисов. Но разследване на Биволъ установи, че фирмата се явява партньор и подизпълнител по редица сериозни обществени поръчки на известната като свързана с Делян Пеевски “Водстрой 98”. Компанията беше и подизпълнител при ремонта на централната софийска гара, където основният консорциум беше между ГБС и „Водстрой 98”. Извън обществените поръчки „Ултрастрой“ работят по частни обекти, свързани с холдинга “Булгартабак”, като преустройство на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“. И двете компании са свързани с Пеевски. Въпреки, че “Ултрастрой” е длъжник на ББР, тя е избрана целево да строи новата сграда на банката.

През 2016 г. израелските инвеститори във “Витоша Ризорт 2000” Моти Рамот и Рами Леви дадоха интервю за сайта Биволъ, в което алармираха, че бизнесът им е заграбен чрез нарочни дела за несъстоятелност, подобни на тези в скандала “Белведере”. Те посочиха като инициатор на съдебната атака фирмата “Ултрастрой”. Впоследствие израелците заведоха арбитражен иск за 100 милиона лева срещу българската държава в Международния център за решаване на инвеститорски спорове към Световната Банка (ICSID) във Вашингтон.

-->

Ултрастрой е притежавала и правата върху 10 милиона акции на фирмата “Трансстрой Холдинг” АД. Това става ясно от договора за кредит с ББР от 2016 г., в който пише, че тези акции не са заложени като обезпечение. При “Трансстрой” се наблюдава връзка към Йордан Цонев от ДПС – съавтор на закони заедно с Делян Пеевски. Цонев разбира се не се появява с името си в “Трансстрой” но връзката му с бивши собственици и управители на фирмата се проследява през имотните сделки на негови роднини в разследване на Биволъ за земи по Южното Черноморие, заграбени с измама.

Засега връзката между “Ултрастрой” и кредитополучателя на ББР “Интернешънъл Инвестмънтс” не е ясна. Освен в пеевските издания,”Интернешънъл Инвестмънтс” се спряга за собственик на  “Мираджио” и в публикация на в. Капитал, която се позовава на свои източници. Вероятно отговор може да бъде открит в кредитното досие на “Интернешънъл Инвестмънтс”, което според служебния министър на икономиката Кирил Петков ще бъде проучено, заедно с досиетата на още 7 фирми, на които банката за развитие на малкия и среден бизнес е отпуснала почти 1 млрд. лева кредити.

Повод за внимателна инспекция е и фактът, че по този кредит не са вписани никакви обезпечения върху дяловете на фирмата “Интернешънъл Инвестмънтс” в Търговския регистър, както установи проверка на финансовия журналист Мирослав Иванов.

Едноличен собственик на капитала на “Интернешънъл Инвестмънтс” се води “Ийст Уест Пропъртийс”, а неин мажоритарен акционер е Емил Робертов Василев. Той е свързан със Санко Пешев в няколко фирми. За “Ийст Уест Пропъртийс” се знае, че управлява франчайз за България на агенцията за недвижими имоти RE/MAX, която се води най-голямата франчайзингова агенция за недвижими имоти в света.

БРРД опита да се свърже с Емил Василев през неговия публичен профил в социалната мрежа Facebook, но той не отговори на запитванията ни.

Проверка на Бюрото в Имотния регистър установи, че и там няма особени залози за имоти на “Интернешънъл Инвестмънтс” или “Ийст Уест Пропъртис”. Няма и как да има, тъй като въпреки гръмите си имена, двете фирми не притежават никакви имоти в България. Персонални имоти на Емил Василев или Санко Пешев също няма заложени като обезпечение на този кредит.

При липса на обезпечения за собствениците на ББР, разбирай за всички български граждани, остава надеждата, че туристическият бизнес на “Мираджио” ще върви нагоре и кредитът ще бъде върнат с лихвите. Засега перспективите не са цветущи. Заради кризата с COVID-19 “Мираджио” не успя да отвори през 2020 г. Така към момента придобивката на луксозния хотел не носи никаква доходност на новите си собственици, но пък генерира разходи за поддръжка.

източник www.dunavmost.com ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови