Кой човешки орган никога не остарява?

Той е на не повече от три години, независимо от възрастта ни

Чернодробните клетки имат способността да се регенерират постоянно. А възрастта на органа, независимо на кого принадлежи, не е по-стара от 3 години.

Вечно младата възраст на черния дроб е определена от учени от Техническия университет в Дрезден. Те са си поставили задачата да разберат дали този орган запазва способността си да се регенерира през годините.

Изследването, резултатите от което са публикувани в списание Cell System, потвърждава, че стареенето не му влияе, пише портал „Здравето“.

В него са участвали не само биолози и клиницисти, но и физици и математици. Те изследвали органите на хора, починали на възраст между 20 и 84 години. И във всички случаи чернодробните клетки са били на една и съща възраст – не по-стари от три години.

Припомняме ви, че черният дроб е основният помощник на човек в борбата с токсините. Благодарение на него тялото се почиства от тях. За самата жлеза това не минава без следа: под въздействието на токсични вещества нейните клетки се увреждат, но се възстановяват отново благодарение на уникалните свойства на регенерацията.

Тоест, благодарение на филтрирането на токсините черният дроб остава вечно млад.

Независимо от възрастта ви черният ви дроб е средно на малко под три години – обяснява водещият автор на изследването Олаф Бергман. – Процесът на постоянното му обновяване продължава дори при по-възрастните хора.”

В същото време учените отбелязват: не всички чернодробни клетки са на една и съща възраст. Някои от тях се регенерират едва след 10 години, като с годините има все повече такива клетки.

Те имат повече ДНК от типичните: от 4 до 8 комплекта“, обясняват учените. Може би това е защитен механизъм срещу натрупването на вредни мутации, фактор на резистентност за справяне с клетъчния стрес.

Сега учените планират да разберат дали човек има други органи, в които клетките се обновяват със същата скорост. Те се надяват, че благодарение на тяхното откритие ще се появят нови начини за лечение на различни заболявания.

Между другото, хепатоцитите са нормални, тоест чернодробните клетки, които се обновяват на всеки 150-500 дни. А за 3-4 месеца черният дроб може напълно да се възстанови сам, дори ако са останали само 30% от него.

Трансплантолозите отдавна използват това свойство в работата си, споделяйки един орган между двама пациенти.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 75 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!