Колко и за какво ще „сурвакат“ шофьорите от 1 ноември

КАТ започва масови проверки на автомобилите в рамките на „Акция зима“ от 1 ноември. Тя ще е през целия месец и ще  бъде разделена на 3 етапа от 10 дни.

От 1 до 10 ноември от Пътна полиция ще следят опасни ли са пътно-транспортните средства, добре оборудвани ли са и изправни ли са фаровете им. Велосипедистите ще трябва задължително да карат със светлоотразителни жилетки.

От 11 до 20 ноември на фокус ще е поведението па пешеходците и на шофьорите.

А през последната десетдневка контролът ще бъде главно върху изправността на превозните средства.

„Тръгвайте подготвени на път, оборудвайте автомобилите си. При по-дълъг път проверявайте метеорологичната обстановка. Колкото по-подготвени и информирани сме, толкова по-лесно ще стигнем закъдето сме тръгнали“, призова председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова.

Глобите започват от 50 лева при констатирана незначителна неизправност на автомобила.

200 лева е санкцията при значителна техническа неизправност и

500 лева при констатирана опасна неизправност„, обясни на брифинг инспектор Мария Ботева от Главна дирекция „Национална полиция“.

Грайферите на гумите трябва да са с поне 4 мм дълбочина, а светлините трябва да са постоянно включени. Ако фаровете не работят на 100%, ще се налагат санкции в зависимост от степента на повредата.

Глобата за гумите ще бъде 50 лв.

„През изминалия зимен период в страната са настъпили 2318 тежки ПТП-та”, заяви Мария Ботева от „Пътна полиция”.


image0 (9K)