Комисията за сделката „ЧЕЗ“: Не са изпълнени заложените изисквания

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружеството ЧЕЗ Груп в България прие доклада за дейността си и проекторешението към него, съобщи БТА.

[ad id=“225664″]

По-рано тази седмица комисията не успя да постигне съгласие и беше сформирана работна група за корекции по доклада. Днес ГЕРБ и ДПС обявиха, че ще подпишат доклада с особено мнение.

В доклада се посочва, че предстоящата сделка между ЧЕЗ и „Инерком България“ не се съобразява и не изпълнява заложени изисквания в Стратегията за приватизация, а „Инерком България“ не отговаря на нито един от критериите към кандидатите за инвеститори на електроразпределителни дружества.

[ad id=“263680″]

В проекторешението се възлага на Министерския съвет до края на годината да извърши задълбочен анализ относно изпълнението на заложените цели в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества от 2003 г. и да ревизира постановление номер 181 за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност в частта му сектор „Енергетика“, включвайки основни активи и дейности на електроразпределителните предприятия.

[ad id=“237001″]

Предвижда се също службите за сигурност да предоставят в парламента детайлен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството на ЧЕЗ Груп в България по отношение на своевременното и качествено информиране на компетентните органи на изпълнителната власт. Комисията възлага на БНБ да предостави информация относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка.

„Стана ясно, че Българската банка за развитие (ББР) е давала някакви разрешителни, подписвала е писма и желанието на комисията e да получи тази документация от банката, за да изясни детайли около сделката с ЧЕЗ”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на заседанието на временната комисия за сделката с ЧЕЗ.

[ad id=“238430″]

Той добави, че принципал на ББР са министърът на икономиката и премиерът и ако те не са знаели, че банката дава разрешение за 80 млн. лв., кой да знае. „Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ, за да се покаже, че са финансово стабилни, въпреки че най-вероятно не са”, заяви той. Георги Свиленски попита с какво ще допринесе това, че БНБ ще прати след няколко месеца информация до парламента, след като сделката вече е приключила.

Председателят на комисията Жельо Бойчев изрази наудовлетвореност от това, че комисията не е изпълнила големите очаквания към нея и най-вече не е дала отговор на въпроса – кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България.

[ad id=“236993″]

„Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът“, категоричен бе Бойчев. Не приемам също, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица, поочи той.


image0 (9K)