Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на НЗОК

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на НЗОК

Снимка: Pixabay

image0 (9K)

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на второ четене Закона за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г.

С проектозакона се предвижда ръст на здравноосигурителните приходи в общ размер на 111 800 000 лв. от трансфери за здравното осигуряване. Нетното увеличение на приходи и трансфери по проектозакона е в размер на 65 555 000 лв. 

Още по темата

С проекта на нормативен акт се предлага преразпределение на средствата в разходната част: в текущи разходи средства в общ размер на 62 201 000 лв. за: разходи за персонал – 4 000 000 лв., като необходимите допълнителни средства за тези разходи са за 6-месечен период от юли до декември 2022 г. Средствата включват възнаграждения за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя. За издръжка на административни дейности са предвидени 2 300 000 лв., а за здравноосигурителни плащания –  общо 55 901 000 лв.

С предложените промени в проекта на Закон за изменение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. ЗИНЗОК за 2022 г. е с балансирано бюджетното салдо.

Малко преди това беше одобрено окончателно увеличението на пенсиите в две стъпки – от 1 юли и от 1 октомври.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански обясни, че за да наваксат със забавянето, депутатите ще заседават и през почивните дни по бюджетите на общественото осигуряване и държавния бюджет, от който ще бъдат отпуснати необходимите за увеличението средства. Очаква се депутатите да работят и през уикенда, а за понеделник е насрочено заседание на комисията по държавния бюджет.

https://www.investor.bg/

(Visited 25 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!