Конгрес на БСП гласува оставката на Нинова. Започна подписка в нейна защита

Започна 50-ият конгрес на Българската социалистическа партия (БСП), на който се очаква да бъде гласувана оставката на лидерката Корнелия Нинова. В подкрепа на председателката на партията започна подписка, която е подкрепена от 500 делегати, съобщи БТА.

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП след изборите през ноември 2021 г. Тогава социалистите останаха четвърта политическа сила. Нинова определи резултата като “катастрофален”, каза, че поема отговорност за резултата, и подаде оставка, която трябва да бъде потвърдена от Конгреса.

След изборите на 14 ноември БСП влезе в управлението като част от коалиция с “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Корнелия Нинова е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в правителството на Кирил Петков.

В началото на Конгреса, който трябва да гласува оставката на Нинова, секретар на БСП съобщи, че в нейна подкрепа има подписка, която е подкрепена от над 500 от общо 976 делегати на Конгреса. Подписката призовава да не се приема оставката на Нинова, съобщи БТА.

Ако Конгресът приеме оставката на Нинова, ще бъде насрочен вътрешнопартиен избор на председател. Корнелия Нинова каза, че вероятно отново ще се кандидатира за позицията. До момента единственият друг претендент за поста е депутатът от левицата Крум Зарков.

Крум Зарков (в средата) по време на Конгреса на БСП


Крум Зарков (в средата) по време на Конгреса на БСП

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!