Консервативната партия на бившия премиер Роберт Фицо печели изборите в Словакия

Консервативната партия на бившия премиер Роберт Фицо печели изборите в Словакия

„Смер – Социална демокрация“ на бившия премиер Роберт Фицо печели изборите в Словакия. При 98% преброени гласове тя води с 23,4 % от гласовете.

Фицо и партията му проведоха агресивна кампания, в основата на която стоеше прекратяването на военната помощ за Украйна, критики срещу либералната политика на ЕС и националистически послания.

На второ място остава основния опонент на „Смер“ – либералната „Прогресивна Словакия“, която събира 16,8% подкрепа. На трето място е лявата „Глас – Социална демокрация“ с 15%. Именно тя може да се окаже с решаващо значение за формирането на правителство в Братислава. Словашката националистическа партия, която папада в парламента с 5,6% от гласовете, също може да даде подкрепа за Фицо.

„Глас“ се отдели от „Смер“ през 2020 г. Лидерът ѝ Петер Пелегрини вече обяви, че в Словакия „не може да има нормално управляваща правителствена коалиция“ без неговата подкрепа.

Ройтерс коментира, че правителство, оглавявано от партията на Фицо, може да се присъедини към Унгария и да оспори консенсуса на ЕС по отношение на подкрепата за Украйна.

Фицо беше приемиер на Словакия на два пъти – между 2006 и 2010 г., както и между 2012 и 2018 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 15 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)