Конституционният съд решава за Инспектората към ВСС

Конституционният съд решава за Инспектората към ВСС

Снимка: БГНЕС

 Конституционният съд (КС) заседава днес и се очаква да реши дали е допустимо по Конституция да се преустанови дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за неопределено време поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание.

Още по темата

8 фев 2022 16:36

397

7 ное 2021 10:16

114

Това става известно от информация, публикувана на сайта на съда.

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев изрази надежда да не се стига до конституционна криза, като част от това би била невъзможността ВСС да упражни правомощията си, регламентирани в Конституцията и законите на страната. Гешев също допусна, че решението на КС за ИВСС ще касае и работата на Съвета, като добави, че в някои хипотези Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове и гласове, за да упражни законовите си правомощията, както в случая с избор на директор на НСлС.

Също така КС трябва да даде отговор на въпроса дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере кой да заеме позициите им.

Искането за тълкуване на Конституцията е на Пленума на Върховния административен съд. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

Главният прокурор изрази надежда, че избор ще има и че ВСС ще може да упражнява правомощията си в пълен обем.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)