Кофеинът преди тренировка ускорява изгарянето на мазнини

Приблизително една чаша силно кафе, половин час преди аеробна тренировка значително ускорява изгарянето на мазнините, съобщи електронното издание „МедикалЕкспрес“. Това установиха учени, които направиха изследване за консумацията на кофеин.

Изследването на специалистите от факултета по физиология на университета на Гранада показало още, че ако тренировките се осъществяват следобед, ефектът от кофеина е по-силен, отколкото сутрин.

image0 (9K)

Резултатите от изследването са публикувани в сп.“Джърнъл ъф интернешънъл сосайъти от спорт нутришън“.

„Често се препоръчва да се тренира на гладно сутрин, за да се увеличи изгарянето на мазнини. Но тази препоръка не почива на научна основа, защото не е ясно дали това увеличение се дължи на факта, че се тренира сутрин или на това, че не се приема храна през по-дълъг интервал от време“, обяснява ръководителят на изследването Франсиско Хосе Амаро-Гахит.

В проучването са участвали 15 мъже на средна възраст 32 г., които правели тренировки четири пъти в интервали от седем дни, цитира БТА.

Авторите обобщават резултатите с извода, че комбинацията от прием на кофеин и аеробни упражнения с умерена интензивност в следобедните часове е оптималният сценарий за хората, които искат да увеличат изгарянето на мазнини чрез физически упражнения.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!