Кофишоповете в Нидерландия са били затворени само два дни. Марихуана и хашиш се оказват стоки от първа необходимост

Забрана, която оцелява само два дни. Така може да се опише съдбата на нидерланските кофишопове – местата, в които легално се продават марихуана и хашиш. Заедно с всички заведения, те също бяха затворени покрай пандемията. Но отвориха наново 48 часа по-късно.

Гергана Бахчисарайцева, която от години живее и работи в Амстердам, описва по минути как е настъпило затварянето преди няколко дни:

„В 17.30 часа имаше пресконференция на правителството и [премиерът] Рюте каза, че затварят кофишоповете. В 17.40 часа вече се бяха оформили километрични опашки пред тях. Настана тиха паника. В 18.15 часа всички кофишопове наистина официално затвориха“, казва тя. А два дни по-късно кофишоповете отново са отворени с условието да не пускат клиентите си вътре, а да им продават марихуана и хашиш през прозорче.

Между силните и меките мерки заради COVID-19
Нидерландия е една от страните в Европа, които първоначално реагираха с по-меки мерки срещу епидемията от коронавирус. Преди седмица обаче правителството все пак затвори училищата и обществените заведения и ограничи времето, в което възрастните хора могат да пазаруват в големите хипермаркети, тъй като потвърдените случаи на заразени с COVID-19 рязко се увеличиха.

Повече прочетете в [email protected]


image0 (9K)