Кравата-беглец Пенка е в смъртна опасност! Ще я спасят ли?

Кравата Пенка, избягала от стадото си през май месец, е заплашена от евтаназия, тъй като е преминала границата със Сърбия и след това е върната на наша територия. С казуса се е запознал и заел дори земеделският министър Румен Порожанов.

[ad id=“225664″]

Пенка е бременна и в момента дори нейните стопани не знаят каква ще е нейната съдба. В средата на май тя бяга от собственика си – българският фермер Иван Харалампиев, и е пресича границата със Сърбия, изминавайки 20 километра. Две седмици по-късно сръбски фермер върнал кравата на нейния собственик в България.

[ad id=“263680″]

Днес Пенка я грози евтаназия, тъй като е избягала в страна извън Европейския съюз. Ако кравата беше се разходила до Гърция, нямаше да има тези проблеми.

[ad id=“236993″]

Европейските правила предвиждат лош край за кравата Пенка, но страната ни ще търси изключение в тях, за да спаси животното от умъртвяване„, каза земеделският министър Румен Порожанов, цитиран от „24 часа“.

Порожанов заяви, че ще се търси начин: „Хубаво е да се направи изключение„, каза той.

Пенка в момента е под карантина и се извършват изследвания.

[ad id=“218548″]

В сайта Change.org е организирана петиция „Save Penka the pregnant Bulgarian cow“ („Спасете Пенка, бременната българска крава“. Тя е адресирана до българските и европейските власти и за тази кауза са се подписали близо 10 хиляди души.

offnews.bg

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)