Край на синия талон. Поправката в закона за движение влезе в сила

Край на синия талон. Поправката в закона за движение влезе в сила

Шофьорите вече не са задължени да носят със себе си досегашните сини талони, които удостоверяваха колко контролни точки имат.

Това стана, след като последната поправка в Закона за движение по пътищата влезе в сила в понеделник. Тя беше прокарана чрез преходните и заключителни разпоредби на Наказателния кодекс, чиито промени бяха обнародвани в Държавен вестник в петък.

Досега сините талони бяха неразделна част от шофьорските книжки и водачите трябваше да ги представят на пътните полицаи, когато бъдат спрени за проверка. При отнемане на всички контролни точки от талона заради нарушения, временно се отнемаше и книжката.

След премахването на този документ, контролните точки за отчет на извършените нарушения на пътя ще се отразяват само в националния регистър за водачите по електронен път.

Тази промяна беше сред основните приоритети на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, но тя така и не стана факт в мандата на кабинета на Кирил Петков, свален с вот на недоверие миналото лято.

Така поправката беше окончателно приета в края на юли от настоящото Народно събрание.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)