Кралски прокурор е новият лидер на лейбъристите във Великобритания

Британската главна опозиционна партия избра днес за свой лидер Киър Стармър – бивш ръководител на кралската прокурорска служба и противник на излизането от ЕС, предаде Ройтерс.

Стармър, който се опитваше да подкрепя привържениците на досегашния лидер Джеръми Корбин, като същевременно задържи центристките членове на Лейбъристката партия в чужбина, победи в надпревара със съюзничката на Корбин Ребека Лонг-Бейли и Лиса Нанди.

Стармър спечели 56,2 на сто от гласовете на партийни членове и привърженици.

„За мен е чест и привилегия да бъда избран за лидер на Лейбъристката партия. Това става в уникален момент от живота ни“, заяви Стармър в предварително записано изявление, заради епидемията от коронавирус.

„Под мое ръководство ще работим конструктивно с правителството, няма да сме самоцелна опозиция. Няма да печелим политически точки за партията или да отправяме невъзможни искания. И ще имаме куража да подкрепяме това, което смятаме за правилно“, каза Стармър.

Стармър посочи още, че Лейбъристката партия ще хвърля светлина върху въпроси от критично важно значение и ще сигнализира за допуснати грешки или за колебания на правителството, заради които нещата не се случват толкова бързо, колкото трябва.

Надпреварата за лидерския пост в Лейбъристката партия, започнала след съкрушителното поражение на изборите през декември, когато начело беше Корбин, беше засенчена от разпространението на заразата от коронавиус.

Предизвикателство за Стармър е да даде нов тласък на основната опозиционна сила, отслабена и разделена в разгара на епидемията, отбелязва Франс прес.

В излъчено по телевизията обръщение новият лидер Стармър се извини за антисемитизма в неговата партия. Той каза, че „се извинява от името на Лейбъристката партия“ и се ангажира да „изкорени отровата“ на антисемитизма, която „петни партията“.

За заместничка на Стармър е избрана Анджела Рейнър, съобщи Асошиейтед прес.

Пред новия лидер на лейбъристите стои деликатно предизвикателство – как да изисква отчетност от правителството по време на извънредно положение, като същевременно подкрепя борбата с коронавируса, отбелязва Асошиейтед прес. Снимка: БНР 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!