Красимир Вълчев за Николай Денков: Кукла на конци

Красимир Вълчев за Николай Денков: Кукла на конци

Бившият министър на образванието Красимир Вълчев от ГЕРБ направи във фейсбук остър коментар спрямо колегата си Николай Денков, който бе служебен, а след това и редовен просветен министър. Ето думите му:

Денков няма качества да бъде министър-председател. Личностни, професионални, морални. Има безспорни научни постижения и качества, но няма качества на управленец и държавник.

Липсва му лидерство, отговорност и решителност да отстоява каквито й да е ценности.

От записа се чу, че му липсват и морални качества. По-благовидното лице, готово да изпълнява болшевистките и разрушителни политики на “промяната”.

Човек без собствено мнение. Номиниран, за да бъде кукла на конци на Асен Василев.

Като министър на образованието и науката демонстрира предимно арогантност и лицемерие. Провали се във всичко, с което за захвана. Заради неумението си да чува различни гласове и да работи с хора.

Лицемерно развяваше знамето на деполитизация на образованието, докато правеше политически назначения и търгуваше училищни земи срещу подкрепа за изборите.

Системата на образованието го изпрати с колективна въздишка на облекчение. Последните дни десетки хора от системата ми се обадиха и писаха с молба да не го подкрепяме и допускаме до каквато и да е управленска позиция.

Предложението му за министър на образованието и науката – Генка Петрова, е доказателство за безотговорното му отношение към системата. Основното й качество е, че е близка до Денков – участвала е в най-много проекти във фармацията с него. Липсва й управленски капацитет. Няма и мисия да работи за образованието. Но явно се е “подписала с кръвта” си, че ще назначава “наши хора”. 

Жалко, защото образованието е тема, по която можем водим смислен и позитивен разговор и да търсим общи решения. И система, в която има много достойни хора за министри.

Още по темата

29 май 2023 17:11

520

Двамата са работили по едно и също време в МОН – Денков, като заместник-министър, а Вълчев – като главен скретар. Министри в пози период бяха проф. Тодор Танев и Меглена Кунева, която освободи Денков от поста.

По-късно от февруари 2017 г. Николай Денков бе служебен министър на образованието в кабинета на Огнян Герджиков, а след него Вълчев застъпи на поста като редовен министър от ГЕРБ. През 2021 година Денков стана редовен министър от правителството на ПП.

Това е първата публична остра реакция на Вълчев спрямо Денков. Тя идва след разпространените записи от националния съвет на ПП, в които се обсъждат коалирането с ГЕРБ и ротацията на бъдещия кабинет.
 

https://www.dnes.bg/

(Visited 142 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.