Кремен Георгиев: София потребява 1/3 от целия газ

„Това, че има газ до септември, е малко плашещо, даже немалко, тъй като до края на септември е ниското потребление на природен газ на топлофикациите. Това е горе-долу 1/6 от това, което се харчи месечно. Тази цена, която се обсъжда – с 60% по-висока, е прекалено висока“, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той поясни, че това е 2 пъти и половина по-висока от тази, която са определили цените на топлофикациите.

„Нищо лошо не виждам в доставките от „Газпром“, защото цената там е ясна. Цяла Европа го прави, защо ние спряхме? Не мога да разбера смисъла на протестите, какъв е проблемът откъде е газът, като той така или иначе идва от Русия. Да не го купим директно, а да го купим през някой, който да направи печалба?“, попита инж. Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

11 авг 2022 15:00

50

11 авг 2022 10:04

58

Според него това, което правят топлофикациите, отдавна може да се нарече бизнес.

„Не съм специалист по цената на газа, но при всички случаи от „Газпром“ щеше да е по-евтина. Цялата топлофикационна система се регулирала не от „Топлофикация“, която и да е, а от абонатите, които потребяват. Ако всички отворят кранчетата на радиаторите – те ще трябва да подават повече топлоенергия. Не може да накараш домакинствата да си затворят кранчетата, дори в ЕС не може да се случи“, категоричен е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

„София най-малко може без „Топлофикация“ от другите градове. Тя потребява 1/3 от целия газ. „Чирен“ да е пълен и на 100%, пак няма да ни спаси за цяла зима, той е буфер. И КЕВР не определя цената на газа, а я утвърждава. Определя цените на топлофикациите“, поясни инж. Кремен Георгиев, като добави, че не всички съоръжения могат да работят на мазут.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)