Кремъл отлага тържествения парад за 9 май

В Кремъл е взето решение парадът за 9 май да бъде отложен за по-късна дата, която вероятно ще стане известна идните дни или още днес. Това заявяват източници на Би Би Си, РБК и Интерфакс от министеството на отбраната и администрацията на президента.

Вчера руски организации на ветерани призоваха президента Владимир Путин да „да вземе това трудно, но правилно решение“и да отложи военния парад по случай 75- ата годишнина от победата над нацистка Германия заради коронавируса.

Ветераните призоваха Путин „да организира военен парад на друга дата, когато съобразно епидемиологичната ситуация парадът няма да представлява заплаха“ за участниците в него, а ще бъде истински празник.

Един от обсъжданите варианти е 24 юни, когато през 1945 г. се провежда парадът под командването на маршал Георгий Жуков, или на 3 септември (тази седмица Държавната дума прие закон за признаване на тази дата за Ден на края на Втората световна война).

Не се обсъжда пълна отмяна на честването.

Парадът на 9 май е голямо патриотично мероприятие, което се ръководи от самия Путин. Очакваше се тази година празненствата да бъдат още по-големи – Русия празнува 75-годишнината от Победата.

Първият парад се състоя веднага след края на Втората световна война на 24 юни 1945 г. И втората се проведе само 20 години по-късно, и през май.

В Русия на ветераните и всички засегнати от войната ще бъдат изплатени 75 и 50 хиляди рубли.

На 9 май се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред СССР. Преди появата на пандемията множество водещи световни политици бяха потвърдили, че ще присъстват.

ТАСС съобщава, че в Хабаровск всички мероприятия, предвидени за честването на Деня на победата, ще бъдат проведени онлайн с оглед ограничаването на заразата.

За последното денонощие там бяха регистрирани 23 нови случая, с което общо заразените с коронавирус станаха 77.

Общо за страната регистрираните случаи по последни данни са 24 490.


image0 (9K)