Крепостта „Туида” – един от най-значимите туристически обекти в Сливен

Древната крепост „Туида“ е разположена на хълма „Хисарлъка“, над Сливен, в югоизточната част на Природен парк „Сините камъни“. Обхваща 40 000 кв. м площ. Според направените изследвания първото изграждане на крепостта датира от епохата на късната античност.

Крепостта била от голямо значение за отбраната на Римската и Ранновизантийската империя, а по-късно и за средновековната българска държава. Сривана е до основи и издигана отново. През 1982 г. са започнали системни разкопки. След десетилетие, когато археолозите успели да проучат едва 20-ина процента от огромния терен, работата им секнала заради липса на финансиране.

По късно реставрацията и социализацията на културно-историческата забележителност се осъществява по проект „Пътуване през времето, във времето и с времето – интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен“.

В края на 2014 г. реновираната крепост бе официално открита.Заместник-ръководителят на крепост „Туида” Деница Жечева разказва:

– През лятото прекратяваме масовите дейности като фестивали, събития, работилници, концерти и възстановки. Основните дейности на крепостта през летните месеци са посрещане на туристите и осигуряване на приятния им престой в обекта чрез предлагане на беседи, демонстрации и други аниматорски и екскурзоводски услуги. Осъществяваме и специфични индивидуални и/или групови заявки, според изискванията на туристите и нашите възможности.

Има ли разлика в посещаемостта през летните месеци?

– Средната посещаемост за летните месеци през 2015г. е около 750 души, а за тази година е в рамките на миналогодишните данни. В сравнение с пролетните и есенни месеци, активността на посещенията е малко по-ниска. Лятото е времето на отпуските и морето. Повечето хора са по морските курорти, но има и такива, които остават в града и водят своите гости при нас. Като обект на открито, ние сме зависими от метеорологичните условия, а в летните месеци е много горещо. Но това, разбира се, не е пречка за желаещите да ни посетят. Имали сме посетители и в дъжд, и във вятър, и в обедните часове. Като цяло мога да отбележа, че има лек спад в потока от туристи в сравнение с другите сезони – пролет и есен. За това има и още едно обяснение – през тези месеци спираме активните масови прояви, които реално водят много туристи и посетители, както на Туида, така и за града като цяло.

– Чуждестранни посетители има ли?

– Да, има чуждестранни туристи. Именно това са видът туристи, чийто брой се увеличава през летните месеци. Предимно ни посещават англичани, германци, руснаци и др. Най-често това са индивидуални посещения на семейства със смесени бракове или гости на местните жители от чужбина, или българи, живеещи в чужбина и завърнали се в България за почивката си.

– В кои дни посещаемостта е най-голяма?

– На Крепост Туида има посещения целогодишно и почти нямаме ден без посещение. Ние работим в активния сезон без почивен ден. Естествено най-висока е посещаемостта в почивните и празничните дни, както и в дните със свободен вход и по събития, и по чествания. Например на 3 март имахме над 600 души посетители.

– Какви атракции предлагате?

– Предлагаме различни забавления за нашите посетители. Освен красивата гледка от крепостта и интересната й история, туристите могат да се забавляват като се потопят в едно различно време, да усетят и опитат историята. Могат да се превърнат в безстрашни воини и да защитят своята крепост с лък и меч. Могат да се преобразят и в благородни дами или господа от епохата, като се облекат в съответните дрехи. Могат да проверят кулинарните си способности с изпробвани средновековни рецепти или да пробват различни занаяти от времето като плъстене и тъкане на кори. А най-смелите може и да пояздят или да се снимат с мишелова ни Драко.

– Кои атракции са най-харесвани?

– Безспорно най-предпочитани са стрелбата с лък, демонстрациите на бойни умения и техники, боравене с различни оръжия и мишелов Драко. Посетителите имат възможността при нас да наблюдават демонстрации на военното дело на българите. С демонстрации с хищната ни птица – Драко показваме древния занаят соколарството, с който прабългарите са ползвали птиците за лов, за изхранване на семействата си. Посетителите ни могат да стрелят с рефлексен лък и да научат повече за традиционната стрелба с лък и за воинските умения на българите.

Има ли интерес към услугата за празнуване на рождени дни?

– Да, има интерес. Дори празнувахме и детски рожден ден на крепостта. Освен рождени дни имаме запитвания и за друг тип празненства като тиймбилдинг, сватбени и абитуриентски фотосесии, моминско парти, някои от които вече са осъществени. Отворени сме към всякакви предложения, стига да са ни по силите и да не застрашават археологическото и културно наследство на Туида.

– Година и няколко месеца след официалното откриване на вашата дейност, крепостта наложи ли се като дестинация на туристи, жители и гости на Сливен?

– Да не звучи нескромно, но да. Мисля, че Крепост Туида се наложи като един от най-значимите туристически обекти в Сливен и се стремим да го направим един от обектите, с които да се отъждествява Сливен като туристическа дестинация. За това несъмнено допринасят разнообразните активности, които осъществяваме. Участията, които вземаме, са с цел популяризиране на Туида и обогатяването ни с нови знания и умения в областта на нашите дейности. Крепост Туида се превърна в предпочитано място за отдих и разходка на местните жители, както и на място, на което да доведат своите гости и приятели.

– Какви хора посещават крепостта, предвид възрастта им?

– Имаме посетители от всички възрастови групи, включително и бебета. Най-многобройни са посетителите в групата на възрастните и учениците. Интерес представляваме и сред младежите и студентите.

Източник: sliven.topnovini.bg


image0 (9K)