Кризата с чиповете в Китай се задълбочава

Кризата с чиповете в Китай се задълбочава

Снимка: Andrey Rudakov/Boomberg

От малкия си офис в Сингапур Калвин Пан е готов да заложи 23 млн. долара, че най-лошият етап от недостига на чипове не е приключил за автомобилните производители – поне в Китай.

Пан е купил 62 хил. микроконтролера – чипове, които помагат да се контролира набор от функции на автомобилни двигатели, трансмисии, системи за захранване и зареждане на електрически превозни средства и т.н. Те струват на първоначалния купувач 23,80 долара всеки в Германия, пише Ройтерс.

Сега той иска да ги продаде на доставчици на автомобили в китайския технологичен център Шънджън по 375 долара бройката. Той казва, че е отхвърлил оферти за 100 долара на брой, или 6,2 млн. долара за целия пакет, който е достатъчно малък, за да се побере на задната седалка на кола и засега си стои опакован в склад в Хонконг.

„Автомобилните производители трябва да ядат“, казва Пон пред Ройтерс и допълва, че той може да си позволи да чака.

Пон не казва колко точно е платил самият той за микроконтролерите (MCU). Той изкарва прехраната си, като търгува с излишък от електроника, която иначе би била бракувана, и свързва купувачи в Китай с продавачи в чужбина.

Глобалният недостиг на чипове през последните две години, причинен от пандемичния хаос в предлагането, съчетан с процъфтяващо търсене, превърна обичайната търговия с голям обем и ниски маржове в такава с потенциал за сделки за милиони.

Сроковете за поръчка на автомобилни чипове остават дълги по целия свят. Хиляди хора като Пан обаче се фокусират върху Китай, който се превърна в нулева точка за кризата. Останалата част от индустрията постепенно преминава отвъд.

Още по темата

В световен мащаб новите поръчки се изпълняват средно за около година, според проучване на Ройтерс сред петте водещи производители на чипове.

За да се противопоставят на свиването на предлагането, глобални автомобилни производители като General Motors Co, Ford Motor Co и Nissan Motor Co се опитват да преговарят директно с производителите и плащат премии, за да получат повече инвентар.

За Китай обаче перспективите са по-мрачни, според интервюта с повече от 20 души, запознати с търговията – производители на автомобили, доставчици и брокери, както и експерти в свързания с правителството автомобилен изследователски институт на Китай CATARC.

Въпреки че е най-големият производител на автомобили в света и лидер в електрическите превозни средства (EV), Китай разчита почти изцяло на чипове, внасяни от Европа, САЩ и Тайван. Напрежението в процеса на доставки се увеличава заради политиката за нулев COVID. В автомобилния център Шанхай блокиранията приключиха едва преди месец.

В резултат на това недостигът е по-остър от другаде и заплашва да ограничи инерцията на навлизането на електромобилите в страната, според CATARC, Китайския център за автомобилни технологии и изследвания. Новосъздадената вътрешна индустрия за производство на чипове едва ли ще бъде в състояние да се справи с търсенето през следващите две до три години, казва още центърът.

Пан вижда, че недостигът в Китай ще продължи и през 2023 г. и смята, че е опасно да се задържат запаси след това. Единственият риск за тази гледна точка, казва той: по-рязко икономическо забавяне, което може да намали търсенето по-рано.

Компютърни чипове или полупроводници се използват във всяко конвенционално и електрическо превозно средство. Те помагат да се контролира всичко – от отварянето на въздушните възглавници и автоматизирането на аварийното спиране до системите за забавление и навигация.

Новите поръчки чрез дистрибутори се изпълняват средно за 49 седмици, като сроковете за изпълнение варират от 6 до 198 седмици.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)