Кризи във властта: От ултиматум до ултиматум може да стигнем до избори

Кризи във властта: От ултиматум до ултиматум може да стигнем до избори

За пореден път видяхме ултиматум между партньорите в (не)коалицията. Бойко Борисов обяви – ако до 8 март не се разберат с ПП-ДБ, отиваме на избори. Опозицията пък е повече от категорична – изходът от политическата криза са избори 2 в 1.

„От ултиматум до ултиматум може да стигнем до избори. Играта ще бъде кой ще е най-малко виновен. И ГЕРБ, и ДПС се успокоиха. ДПС ясно избра Делян Пеевски за председател. „Демократична България“ постигна промени в Конституцията. „Продължаваме промяната“ усещат, че губят рейтинг, вероятно искат бързо да се прелегитимират. Най-вероятно, ако отидем на избори, ГЕРБ ще бият. „Продължаваме промяната“ понася най-много негативи и ГЕРБ разчита на това. Проблемът е, че не съм сигурен как ще убедим обществото, че това има значение. И аз, ако се страхувах от Радев, щях да отида на избори, за да му попреча да направи каквото и да било“, коментира социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

1 мар 2024 07:00

83

29 фев 2024 09:58

325

По думите му ГЕРБ и ПП-ДБ са свикнали един с друг и са се напаснали, но е дошло времето да официализират връзката си и са се изплашили.

„Цялата работа с Нотариуса започна да показва политически зависимости и стана непоносимо между тях. Ще се търси ГЕРБ и ДПС имат ли някакви връзки. За регулаторите може да се разберат, но съдебната власт ще ги сблъска. Не виждам едни избори с какво ще променят картината. Част от „Продължаваме промяната“ харесват ролята си във властта. Част от тях получиха възможност да упражняват финансовата си философия като министър Асен Василев“, заяви социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него всички страни губят, а избирателят започва да се оглежда за нещо трето и отвръща поглед от управляващите.

„Доверието на този кабинет не е високо. Това, което може да върне доверието, е да вършат работа. Има редица мерки, които не са популярни в България, включително въвеждането на еврото. Смисълът на този кабинет е да свърши черната работа“, каза Симеонов.

По думите му предвидимостта на евроизборите е много ниска и дори „Възраждане“ не бива да се отписва. Първанов уточни, че имат много силен социален патос и са направили кампания по учебник, която обаче се е оказала слаба.

Според изпълнителния директор на „Галъп интернешънъл“ нишата в центъра става привлекателна, затова се говори, че президентът Румен Радев може да направи партия. Социологът прогнозира, че моментът не е удобен и това няма да се случи сега.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)