Кристалина Георгиева: Време за ремонт на икономическия покрив на държавите

Кристин Лагард каза преди време, че докато грее слънце, е време за ремонт на покрива. Идвам в момент, когато е облачно, с откъслечни превалявания, и посланието ми е, че повече няма възможности да отлагаме ремонта на покрива.“

Това заявява Кристалина Георгиева в първото си интервю, дадено за „Уолстрийт джърнъл“ в първия работен ден като управляващ директор на Международния валутен фонд.

Призивът ѝ е държавите по света веднага да започнат публични инвестиции за стимулиране на растежа или структурни промени, преди икономическата ситуация да се е влошила. Още във вторник тя е отделила значително време да прегледа действащите кредитни програми на фонда и дали се нуждаят от промени предвид забавящата се световна икономика, допълва изданието.

„Приемаме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредвидимостта на търговските спорове, нестабилността в капиталовите потоци, Брекзит и природни бедствия са способни да предизвикат мащабни икономически сривове“, казва още Георгиева. Тя дава и пример с ефекта от ракетните удари по саудитски петролни инсталации като демонстрация колко опасни явления могат да дестабилизират света.

Българката обяснява, че под нейно ръководство МВФ ще се фокусира върху теми като социалното неравенство, корупцията и климатичните промени (тя ходи на работа с личната си червена Tesla), както и ефектите от бързите технологични промени. „Във време, когато има повече скептицизъм към работата ни, най-добрият подход за организации като нашата е да докажем с постижения, че мултилатерализмът работи и носи резултати“, казва тя.

Бившите ѝ колеги обясняват, че стилът ѝ на управление вдъхновява подчинените да бъдат лоялни, но също така е способна да бъде пряма и да действа решително и не оставя да я мотаят. Критиците ѝ напомнят, че тя заема най-високия ръководен пост в Международния валутен фонд без политически опит. Но бившият президент на Световната банка Робърт Зелик отвръща, че Георгиева идва с опит на технократ, способен да води преговори и чувстващ се в собствени води във висшите ешелони на световната политика.

Един от последните примери, посочен от „Уолстрийт джърнъл“, е, че е успяла да постигне одобрение за увеличаване с 13 млрд. долара на капитала на Световната банка. Това е почти удвояване на активите на международната финансова институция и е предшествано от деликатни преговори със 189 държави акционери и в атмосфера на скептицизъм от администрацията на президента Доналд Тръмп и Конгреса във Вашингтон.

Елизабет Вернер, началник на кабинета ѝ, докато работеше в Европейската комисия, казва за изданието, че Георгиева винаги е работела повече от служителите си и искрено вярва, че международни организации могат да подобрят живота на хората, особено в развиващите се държави. „Нейната мантра е „не обещавай прекалено много, но винаги давай повече, отколкото си обещавал“, допълва Вернер.


image0 (9K)