Кристалина Георгиева зове да се вдигнат данъците на богатите

„Правителствата по света трябва да обмислят увеличаване на данъците на най-богатите членове на обществото, за да се преборят с неравенствата.“ Това посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Си Ен Би Си.

„Неравенството е станало „едно от най-сложните и мъчителни предизвикателства в световната икономика“ през последното десетилетие“, отбелязва Георгиева в блог на МВФ.

Шефката на международната организация обаче изразява оптимизъм, че политиците имат силата да постигнат истинска промяна въпреки политическите трудности и да въведат реформи.

„На първо място правителствата трябва да преоценят мерките си и да обмислят прогресивно подоходно данъчно облагане“, посочва тя, пише dnes.dir.bg.

МВФ отдавна призовава за прогресивно данъчно облагане и през 2017 г. го посочи като един от трите ключови метода за борба с неравенството.

Друг начин за борба с този проблем е „бюджетиране, съобразено с равенството на половете“, допълва Георгиева.

Това е стратегия за постигане на равенство между мъжете и жените, при която се поставя акцент върху събирането и изразходването на обществени ресурси съобразно тази цел, според ЕС. Той може да се прилага на ниво централни или местни власти и да включва мерки като преструктуриране на бюджети и политики или увеличаване на участието на жените в бюджетния процес.


image0 (9K)