Кристалина Георгиева: Постъпващите данни от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви днес, че е „много вероятно“ Фондът да понижи допълнително световните си икономически прогнози, тъй като коронавирусната пандемия удря много икономики по-тежко от първоначално очакваното, предаде Ройтерс.

„Постъпващите данни от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози“, каза Георгиева на уебконференция, спонсорирана от „Файненшъл таймс“.

„Много е вероятно да излезем с актуализацията на нашите прогнози по някое време през юни, а на този етап очакванията ни са, че ще има малко повече лоши новини за това как виждаме 2020 година“, добави шефката на МВФ.

Преди месец Фондът прогнозира, че затварянето на бизнеса и карантинните мерки, целящи да забавят разпространението на вируса, ще потопят света в най-дълбоката рецесия от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Оценката бе за свиване на глобалния брутен вътрешен продукт с 3 процента през 2020 година, припомня Ройтерс.

Основният сценарий на МВФ, според който ефектът от пандемията ще отслабне през втората половина на годината, предвиждаше възстановяване на растежа до равнище от 5,8 процента през 2021 година. Още тогава обаче Фондът предупреди, че прогнозата му е предпазлива и зависи от постъпващите данни, отбелязва БТА.

Faktor.bg


image0 (9K)