Крум Зарков: Промени не се правят преди избори

Крум Зарков: Промени не се правят преди избори
“В международната практика е наложен стандарт – изборното законодателство да не се променя непосредствено преди избори“.

Това каза в предаването Bulgaria ON AIR служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„В България, за съжаление, винаги се правят промени в последния момент на изборното законодателство и винаги се случва едно и също нещо – на първо четене се приема един закон, който обрасва с най- различни предложения, които вносителите съвсем не контролират между първо и второ четене. Това се случи и сега, защото идеята ЦИК да бъде от 15 на 25 члена е точно обратното на това, за което се борихме за експертна администрация.

Още по темата

20 ное 2022 19:34

23

2 ное 2022 11:42

21

Това е нейното целенасочено и откровено партизиране. Разбираме за какво става дума с тези 10 човека, с какво точно трябва да допринесат. Те трябва да променят съотношението на партийните сили вътре. Или отмяната на обществения съвет, или да приравните разписките от хартията с бюлетина след като всички специалисти знаят, че хартията е защитена така, както банкнота. Докато разписката не е. Това е все едно да позволите да се правят банкноти на свободен лист“, коментира ситуацията Крум Зарков.

„Да видим фактите, имаше няколко машини, от хиляди, които преди началото на изборния ден, написаха, че има проблем. С тях не се е гласувало. Те не са участвали в изборния процес. Има разпоредба в кодекса какво се прави в такива случаи и именно внася се хартията, която е подготвена за това. Няколко от хиляди – 6 или 7 са, а изборният ден мина без никакъв проблем. В 8:20 започнаха да излизат протоколите. Никога не се е случвало това. Имаше само няколко разминавания. Няколко от хилядите секции. Над 11 хиляди са секциите. В 9 000 от тях, горе – долу, се гласува с машини, а в няколко имаше разминаване с по няколко гласа и проверката показа, че винаги се е дължало на човешката грешка“, направи анализ правосъдният министър.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)