НАЙ-НОВИ:

Курумбашев: Нови избори и следващото НС да излъчи правителство

„Началото на историята на БСП и на историята на БСП като опозиция на ГЕРБ не започва с идването на Корнелия Нинова като председател“. Това заяви пред БНР Петър Курумбашев, бивш депутат и евродепутат от БСП, един от създателите на студентското предаване „Ку-ку“, бивш главен редактор в Нова телевизия, бивш главен мениджър на Българската национална телевизия, чу ЗАРАТА.

Той припомни, че в 41-вото и 42-рото Народно събрание БСП е била най-острият опонент на ГЕРБ: „Аз си мисля, че ние се справяхме по-добре като опозиция, когато бяхме 40 народни представители, а ГЕРБ имаше 116, отколкото сега, когато БСП имаше само 15 депутата по-малко от ГЕРБ. Управляващата партия ГЕРБ падна с 20% на изборите, което е нормално след управленски мандат, а БСП падна наполовина“.

Според него избирателите не са разпознали БСП като основна политическа опозиция, тъй като са класирали други три партии в парламента, които са опозиция на ГЕРБ:

„БСП има една трета от гласовете, които са на заявената опозиция срещу ГЕРБ“.

Курумбашев определи няколко теми, по които Българската социалистическа партия е „блестяла с отсъствието си“ – изборите на Иван Гешев за главен прокурор и на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

„Къде беше БСП по време на протестите срещу Бойко Борисов и Гешев през лятото на 2020-а? … Най-простият ход беше да излязат от парламента. Излизаш от НС и казваш, че този парламент се е изчерпал, че смяташ, че хората искат промяна и предсрочни избори, че в това НС са партиите на статуквото. БСП излезе от парламента точно когато не трябваше да излиза – преди европейските избори, когато нямаше ситуация на улицата, когато трябваше да стоят вътре и да разковават управлението на ГЕРБ. Направиха им услугата да няма парламентарен контрол, докато има кампания за избори за ЕП, и се върна, когато те свършиха, без някаква специална причина“, коментира бившият депутат и евродепутат от БСП.

Като единственото попадение на Корнелия Нинова като лидер на социалистите Петър Курумбашев определи предложението Румен Радев да бъде кандидатът на БСП за президентските избори през 2016-а година:

„Не 10-ка, а да кажа 11-ица. Изключително рисковано предложение – с оглед на това партия като БСП да приеме външен кандидат, още повече съвсем непознат политически. И сега, когато това е твой политически актив, ти казваш, че ще преценим след парламентарните избори дали да го подкрепим. Слави Трифонов човешки намигна и каза, че харесва това, което прави президентът Радев, дори не е казал, че ще го подкрепят, но това е очевидно послание към хората, които харесват Румен Радев. Защото има много хора, които не харесват БСП, но харесват президента“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Петър Курумбашев коментира състоянието на БСП: „По отношение на вътрешнопартиен тоталитаризъм БСП надмина другите политически партии“.

Той се съгласи, че Корнелия Нинова е това, за което самата тя обвинява Бойко Борисов на национално равнище: „С този лидер БСП не я чака по-добър резултат“.

Прогнозата на Курумбашев за 45-ото Народно събрание е бързо отиване към предсрочни избори

„Очевидно ГЕРБ ще предложат правителство, което няма да получи подкрепа. Отиваме към „Има такъв народ“, които имат два варианта – да върнат мандата или да се направи правителство с ограничен мандат и ограничени задачи, примерно до края на годината. … По-чисто и честно е да се отиде на нови избори и както каже избирателят. Следващият парламент ще е задължен вече да състави правителство“, посочи Курумбашев.

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови