Кучетата изпитват истинска ревност към стопаните си

Учени от Новозеландия установиха, че кучетата са способни да изпитват истинска ревност спрямо стопани си, пише сп.“Сайколоджикъл сайънс“.

Те са провели експеримент с участието на 18 питомци и техните господари. Доброволците били настанени в две стаи, в едната от които имало геометрична фигура на цилиндър, а в другата – реалистична кукла на куче.

И в двете стаи хората трябвало да взаимодействат с предметите под зоркия поглед на техните питомци. Животните, виждайки как техният господар си играе с фалшиво куче, проявили явни признаци на ревност.

Кучетата продължавали да ревнуват дори когато между тях и господарите им с фалшивото куче бил спуснат непрозрачен екран. Но когато хората си играели с геометричната фигура под формата на цилиндър, домашните им любимци не изпитвали никакво притеснение.

Извода е, че четириногите ревнуват само тогава, когато стопанинът им взаимодейства с предполагаем съперник. Ревността възниква при взаимодействието с него, а не заради простото му присъствие.

Учените били удивени и от факта, че признаци на ревност възниквали дори при едва забележимо общуване на господарите им с мними „съперници“.

(Visited 15 times, 1 visits today)

image0 (9K)