НАЙ-НОВИ:

К. Петков: Започнахме промяната, искаме да я продължим в следващите 4 г.

К. Петков: Започнахме промяната, искаме да я продължим в следващите 4 г.

Асен Василев и Кирил Петков и техни съмишленици представиха идеите си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Новият им проект се казва „Продължаваме промяната“. Снимка: БГНЕС

Започнахме промяната през изминалите четири месеца, искаме да я продължим в следващите четири години. Това каза бившият министър на икономика Кирил Петков по време на представянето на новия проект „Продължаваме промяната“.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха преди дни окончателно, че влизат в политиката и ще участват на предстоящите парламентарни избори през ноември.

Кирил Петков днес очерта четири конкретни цели, по които са работили с Асен Василев като служебни министри – спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо.

„Искаме тези четири месеца да ги продължим. Разбрахме и се показа, че не е важно дали си ляв или десен. Важното е дали си почтен“, каза още Кирил Петков.

„В последните четири месеца започнахме промяната. Имахме много ясни и точни цели. Първата – да спрем корупцията. Пример за това е ББР. Вторият беше да освободим малкия и среден бизнес. Приоритет номер три – да привлечем високотехнологични инвестиции. Приоритет номер четири беше да разпределим равномерно всичко получено. Всъщност вие ни познавате, не включваме нищо ново, просто искаме да продължим направеното през тези четири месеца. Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен”, каза Кирил Петков.

Още по темата

Такива са били и критериите за хората, които влизат в политическия проект. Те трябва да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия, да нямат скандали около себе си, които не могат да се проверят. Всеки член ще подпише и договор за почтеност, с който ще гарантират, че нямат скрити финанси. 

Асен Василев обясни в какво вярват заедно с Петков и техните съмишленици.

„Истината е, че данъци в България са достатъчно високи. Те няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Има достатъчно постъпления, за да имаме нормално образование, нормално здравеопазване, да се погрижим за  възрастните хора и да си направим нормална инфраструктура. Въпросът е, че всички контролни механизми са изключени. Няма контрол как се разходват парите. Голяма част от парите се разходват без обществени поръчки. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската стойност и започнем да искаме истинското качеството, ще имаме една изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички, в която можеш да получиш добро образование, без да ходиш на частни уроци. Това не е утопия. Аз съм получил такова образование”, заяви Асен Василев.

„В момента сме в процес на разговори с около 7-8 партии, въпрос на време е да обявим коалицията“, каза Асен Василев в отговор на въпрос как ще се включат в изборите и в политическия живот на България.

„Безброй партии ни се обадиха с предложение да ни станат мандатоносители. В момента сме в процес на разговори с няколко партии, най-вероятно ще ги сложим под формата на коалицията. Партиите все още не са избрани“, подчерта Асен Василев. Трябва да не искат пари и да не искат места в листите, поясни още той. Идеята е да може „Продължаваме промяната“ да си запази името.

Василев и Петков не са преговаряли и няма да вземат структури от никоя партия. Ще се водят разговори с всички партии, които споделят визията и ценностите им.

В следващия парламент ще има над 121 депутати от „коалиция на почтените“, посочи още Кирил Петков. На никого от листите няма да крадем, няма да има задкулисни уговорки, увериха двамата бивши министри от служебното правителство и подчертаха, че мандатоносител им е нужен единствено, защото няма време за регистрация на партията до изборите. Те бяха категорични, че ще самофинансират изцяло своя собствен проект.

„Това не е президентска партия“, заяви Кирил Петков. „Ние сме тук, за да работим за България“, допълни той.

Петков и Василев са готови да работят по нов и честен начин за сформиране на мнозинство след изборите.

На въпрос кой е кандидатът им за президент, Василев и Петков посочиха, че ще подкрепят Румен Радев.

По отношение на екипа си Петкови и Василев обявиха, че повечето хора в новата формация са млади, завършили в чужбина. Петков заяви, че качеството, което притежават, е, че не ги е страх. Другото е, че работят в екип.

Асен Василев допълни, че ще работят за равен старт – за качествено образование, за здравеопазване, което да не налага да се ходи на лечение в чужбина и да се доплаща за всяка процедура.

„Истината е, че ако просто си съберем, това, което трябва да се събере, сложим контролните механизми, така че парите да се харчат за хората и спрем течовете – всичко това може да се случи. А това случи ли се, нашите бизнеси ще започнат да работят по-добре. Ако България започне да се развива в тази посока ще видим много повече млади хора, които ще започнат да се завръщат, защото истината е, че България ни липсва. Всички сме живели в чужбина, но тук ни харесва най-много“, каза Асен Василев.

При представянето на някои хората, които влизат заедно с Петков и Василев в новия политически формат, стана ясно, че те са от екипа на Министерство на икономиката.

Сред представените нови лица са Деница Симеонова, магистър инженер, която в последните 5 години работи за развитието на предприемаческата среда в България, Яна Балникова от екипа на Министерство на икономиката, Калина Константинова, която беше заместник-министър в министерството, Даниел Лорел, председател на Комисията по прозрачност в Министерство на икономиката.

Кирил Петков заяви, че президентът Румен Радев не стои зад партията им. „Този проект е консултиран с мен и с Кирил, и с никой друг, заяви Асен Василев в отговор на въпрос за участието на президента Румен Радев в новия проект.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon