Лекарите казват, че това са симптоми, които абсолютно никога не бива да игнорирате!

Никой не познава тялото ви по-добре от самите вас,  така, когато нещо не е наред, не отнема много време, за да забележите.

Обръщайки внимание на начина, по който се чувстваме и до новите усещания, или болки може да бъде един от най-важните инструменти в разкриване и предотвратяване на много летални състояния, като и откриване на сърдечен удар пише zajenata.bg.

Д-р Лен Лихтенфелд от American Cancer Society пише: „Познавате ли тялото си, най-добрият лекар сте за него. Когато видите, или почувствате нещо различно или просто се чувствате „различно“, обърнете си внимание. Не го отхвърляйте. “

Макар че има някои заболявания, които може да се решават – като  незначителни болки и страдания – някои симптоми ни казват, че ние трябва да се потърси лекарска помощ веднага.

 

Неврохирургът Кейл Блек пише: „Нещата, за които ние лекарите сме най-загрижени, са нови симптоми, които се развиват бързо, отколкото неща, които се развиват в продължение на дълъг период от време.“

 

Но как да разберем, за кои симптоми да се притесняваме? Когато видях този списък от симптоми, които не бива никога да се игнорират.

 

Докато този списък никога не трябва да се заменя със същинската медицинска помощ, това са бързи и лесни показатели да разберете,  ако нещо не е наистина наред.

 

Прегледайте по-долу, за да видите кои симптоми не бива НИКОГА да игнорирате,  какво биха могли да кажат за вашето здраве, и как можете да се уверите, че ще останете толкова здрави, колкото е възможно.

 

БОЛКА В ГЪРДИТЕ

Болката в гърдите е много сериозна и изисква незабавна медицинска помощ. Болка или спиращо стягане в гърдите може да бъде индикатор за инфаркт – но може и да е признак на болест на сърцето или дори кръвен съсирек.

Д-р  Агавал пише: „Всяка болка в гърдите, особено придружена от изпотяване, напрежение, недостиг на въздух, или гадене, трябва да бъде оценена от медицински специалист веднага.“

Както при всеки симптом, болка в гърдите, не означава автоматично, че нещо ужасно се случва. Но винаги е по-добре да се подсигурите, отколкото да съжалявате!

 

 

ВНЕЗАПНО СИЛНО ГЛАВОБОЛИЕ

A внезапна поява на силна болка в главата, особено ако се чувства по-зле от всички главоболия, които сте имали преди, е силен индикатор, че трябва да отидете на лекар веднага. Тези ужасни главоболия може да бъде признак на аневризма или дори разрушаване на кръвоносните съдове. Има и други възможности като например менингит или херпес зостер.

От Кливландската клиника пишат: „Внезапно, силно главоболие може да е признак на по-сериозно, животозастрашаващо състояние. До шест процента от населението може да се живее с  мозъчна аневризма. “

Както и при настъпването на всеки внезапен симптом, търсената лекарска помощ винаги е умен ход с ужасно, неочаквано главоболие!

 

ВНЕЗАПНО ОБЪРКВАНЕ и НЕСПОСОБНОСТ ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Внезапно объркване, или неспособност да се концентрирате, всъщност са изключително сериозни показатели, че нещо не е наред. Определено имате необходимост от медицински грижи заради объркване или голяма промяна в личността. Странното поведение може да бъде индикатор за мозъчен тумор, кръвоизлив в мозъка, или дори инсулт. Най-малкото, това може да е признак на ниска кръвна захар, дехидратация, или инфекция.

Д-р Дейвид Бронсън пише: „Смъртността при тежко объркване е доста висока. Трябва да разберем какво се случва. “

Ако виждате тази промяна в поведението в себе си или някой друг, то определено е най-добре да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро!

 

 

ВНЕЗАПНА ЗАГУБА НА ТЕГЛО

Необяснима загуба на тегло от пет процента от тялото, или повече за относително кратък период от време е сериозен индикатор, че трябва да отидете на лекар. Един от най-големите симптоми на няколко вида рак е бързата загуба на тегло без причина, и е важно да го хванете възможно най-бързо. Други възможности включват диабет, депресия и проблеми с ендокринната система.

Д-р Джулиан Шинк пише: „Ракът на дебелото черво обикновено се свързва с необяснима загуба на тегло.“

Докато смъкването н няколко килограма не е причина за безпокойство, ако не сте сигурни, защо сте намалили теглото си, най-добре е да проверите нещата.

 

 

СВЕТЛИ ПЕТНА

Виждайки проблясъци от светлина, необясними светли петна или други странности в зрението ви със сигурност е една от причините да се консултирате с вашия лекар. Тези светкавици или наличието на голямо количество мътнини в зрението могат да бъдат знак за отделяне на ретината, което може бързо да доведе до трайна загуба на зрението.

Националният институт по рака пише, че въпреки че тези симптоми не причиняват болка и може да изглеждат безобидни, бързото лечение може да спаси зрението ви.

В случай, че проблясъците не означават нищо, то определено е по-добре да се прегледате, отколкото да съжалявате, когато се занимавате с вашата дългосрочна визия!

 

 

ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРА

Постоянна температура или такава, която е необичайно висока, със сигурност изисква лекарска помощ. Тя показва, че тялото ви се бори някаква инфекция, по-сериозна температура показва една по-сериозна инфекция. Възможностите включват менингит, инфекция на пикочните пътища, или дори някои форми на рак, като лимфом или левкемия.

И докато вероятността от рак е ниско в списъка, повечето от потенциалните причини изискват антибиотици, което прави посещението на лекар изключително необходимо!

 

 

 

ЗАДУХ

Има много ситуации, като например изключителна физическа активност, които могат да причинят  затруднено дишане.  Но ако не можете да си поемете дъх за продължителен период от време, или ако то е придружено от болки в гърдите, треска, циркулационни проблеми, хрипове, или задъхване, трябва да отидете на лекар веднага. Тази неспособност да си поемете дъх може да бъде признак на кръвен съсирек или белодробно заболяване, и двете от които са изключително сериозни.

Задушаването може да е признак на сериозно безпокойство или дори астма, по-добре е да се потърси лекарска помощ веднага, за да се уверите!

 

 

ПОДУВАНЕ НА КРАКАТА

Подуване на краката означава, че се натрупва течност, която не трябва да бъде там, и тя може да бъде признак на сърдечна недостатъчност, проблеми с щитовидната жлеза, или дори венозни проблеми. И ако това е съпроводено с болки в гърба и по-ниско в крака, тя може да бъде показател за кръвен съсирек. Във всеки случай, трябва да се потърси лекарска помощ.

Д-р Яков Тайтълбаум пише: „Ако се огъват пръстите на краката нагоре и болят, това също е показателно за кръвен съсирек. Но не разчитайте на това. Ако парят, червени са и подути от едната страна, отидете в спешното отделение. “

Независимо от това, което причинява подуването, е много важно да има лекар, за да провери нещата веднага!

 

 

ВНЕЗАПНА СИЛНА КОРЕМНА БОЛКА

Сериозни и внезапна болка в стомаха определено е индикация, че е необходимо да се консултирате с  Вашия лекар. Тази силна болка може да бъде признак на аортна аневризма или други въпроси на кръвния поток. Ако то е придружено от гадене и повръщане, то може да е признак на болезнени  камъни в жлъчката.

Д-р Ричард Деси пише: „Ако има разкъсвания и аневризма, болката обикновено е внезапна и тежка и обикновено централизирана около пъпа.“

Макар че никога не трябва да изпадате в паника, този симптом трябва да се вземе на сериозно и трябва да отидете на лекар веднага!

 

ПОСТОЯННА УМОРА

Всеки се чувства уморен за известно време, но ако изпитвате дългосрочно умора и изтощение, тя може да е знак за нещо по-сериозно като проблем с матката или рак на стомашно-чревния тракт,  хипотиреоидизъм,  анемия, или дори депресия. Във всеки случай, важно е да отидете на лекар.

Д-р Снивънсън обсъжда хипотиреоидизма, като казва: „Когато жлезата е слабо активна и функциите на метаболизма твърде бавни, може да се чувствате мудни и да пълнеете.“

 

Нормалните нива на умората не трябва да са причина за тревога. Но ако не можете да се движите от умора, без значение колко ти се спали, тогава е може би най-добре да отидете на лекар, за да бъдете спокойни!

 

БОЛКА В ТАЗА

Болки в таза – дали остра, тъп, или внезапна – трябва да се провери от Вашия лекар веднага. Болката в таза може да бъде признак на апендицит, бъбречна инфекция, състояние на нервите, или дори херния. В случай на нараняване, болка в таза може да означава възможен счупен таз.

Д-р Шинк пише: „Дори ако това е само неясна болка, знаете, че не би трябвало да ви боли там долу.“

Списъкът на възможните причини за таза е доста дълъг, така че е вероятно по-добре да бъдат безопасни, отколкото да съжалявате в този случай!

 

 

ПРЕКОМЕРНО УРИНИРАНЕ

Всеки използва тоалетната, но ако ви се налага да ходите отново и отново, може да е знак, че нещо не е наред и че трябва да се консултирате с Вашия лекар. Прекалено честото уриниране може да е индикация, че силно се притиска пикочния мехур. Често такива проблеми са доброкачествени, но те трябва да се проверят веднага.

Д-р Шинк пише: „Ако започнете да посещавате тоалетната твърде често, без да има видима причина за това, трябва да ви „светне“, че нещо не е наред.“

Въпреки, че това не е непременно причина да тичате на по среднощ, тя е достатъчно сериозна, че си струва да проверите рано, отколкото късно!

Моля,  СПОДЕЛЕТЕ  и помогнете да разпространим тази животоспасяваща информация!

Източник: lekuvai


image0 (9K)