Лекарите ни – разчекнати от работа, смачкани и обругавани

Лекарите ни са разчекнати от работа. Така се изрази здравният министър Николай Петров пред здравната комисия, попитан за насилието над лекари.

Според него лекарите са смачкани от работа и обругавани от началниците.

Според здравния министър те трябва да имат справедливо заплащане, за да се чувстват стимулирани.

Министърът обвини и началниците на клиники за недобрия микроклимат в болниците. Рибата се вмирисва откъм главата, какъвто началникът – такъв и персоналът, коментира Николай Петров. Простак началник, простаци – подчинени, констатира още той.

[ad id=“225664″]

Критичните звена в болниците са където се съобщават недобри новини. По-рядко са нападенията в родилните отделения. Там по-често работата е „цветя, бонбони и уиски“. Планира се въвеждане на паник бутони в линейките, стана ясно още думите на здравния министър. Спешните медици също са сред честите жертви на агресия над медицински персонал от пациенти или техни роднини.

По време на контрола стана ясно и че здравният министър е готов да изпрати и прокурори на крадливи шефове на болници. По този въпрос днес той е разговарял и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Пред здравната комисия той разказа случай от практиката му на министър. Получил писмо от столична болница, чийто шеф поискал спешно от МЗ 70 000 лева, за да не затвори болницата. Спукало й се котелното и имала нужда от нов траснформатор. Веднага била назначена проверка. Оказало се, че ремонтът на котелното и траснформатора струва 17 000 лева. Изпратен е нов проверяващ екип, начело със заместник-министър. В болницата Мирослав Ненков заварил болни и пазач, но нито шефа на болницата, нито някой от заместник-ръководителите.

Това вбесило министър Петров, който е категоричен, че в случая става въпрос за престъпление. Затова на мушката на бившия военен са подобни болнични заведения.

[ad id=“191641″]

нюз.бг


image0 (9K)