Личните лекари също ще ваксинират с „Пфайзер“ и „Модерна“

Личните лекари ще започнат да поставят РНК-ваксини от април, когато се очакват доста количества от тях, съобщи пред БНР шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. Такъв тип са препаратът „Модерна“ и на „Пфайзер/Бионтех“.

Към момента все още на джипитата се предоставя ваксината на „АстраЗенека“, с която обаче са свързани доста скандали и немалко хора се изплашиха. Имунизацията с РНК-ваксините пък се извършва в болниците и здравните инспекции.

Според графика през април в България се очакват над 650 00 дози, повече от половината от които са РНК. 230 000 трябва да бъдат доставени още през следващата седмица. През втората половина от месеца се очакват и пратки от четвъртата одобрена в ЕС ваксина – на „Янсен“. Очаква се всичко това да отпуши бавния процес на имунизиране у нас. Кирилов изрази и оптимистичната прогноза, че след преразпределение в съюза до края на юни у нас ще бъдат доставени 4.5 млн. ваксини, достатъчни за над 2 млн. души.

image0 (9K)

Шефът на ИАЛ стана поредният експерт, който охлади спуснатите от премиера Борисов надежди, че в България скоро ще заработи завод за производство на ваксини. Кирилов каза, че до момента Европейската комисия не е давала разрешение за такова предприятие у нас. Щяло да има обаче дебати.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon