Лъчезар Борисов: България единствена в ЕС запази потреблението си по време на кризата

„Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата – на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, разработена заедно с НАП“. Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той посочи, че бюрата по труда ще работят допълнително, за да може да края на януари да бъдат изплатени всички компенсации за декември. Средствата са налични, категоричен беше министър Борисов.

По мярката „60 на 40“ са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, обясни Борисов. По думите му до „60 на 40“ е до март, но финансовият ресурс за нея е осигурен до септември.

image0 (9K)

„Още едни 26 млн. лева тръгват към бизнеса през януари“, обобщи министърът на икономиката и добави, че през следващите месеци около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса като подпомагане от държавата заради втория локдаун.

Според министър Борисов 2020-а година завършва със спад около 4% според различни прогнози и определи това като успех, тъй като очакванията са били за спад над 5%.

„Може би през 2021-ва ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% загубеното в кризисния период. Това е допълнено с добрите макроикономически и финансови параметри за дефицита и дълга. България по тези и по още два показателя ще бъде лидер в ЕС“.

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, заяви министърът на икономиката.

В предаването „Неделя 150“ Емил Коларов от Сдружението на заведенията не се съгласи с твърденията, че от бранша не са търсили много подкрепа от държавата и заяви, че 8100 са подадените заявления за помощ и уточни, че заявленията се подават от юридически лица, а те понякога имат повече от едно заведение:

„Може да се окаже, че фирмите, които притежават всички заведения, са 15 хиляди, в крайния срок са подадени 8100 заявления. Много от тях не отговарят на т.нар. КИД (Код за икономическа дейност – б.р.) и изобщо не можеш да кандидатстваш. Заведенията в хотелите са с друг КИД и автоматично отпадат. … В един момент ще се окаже, че всички, които са могли, са кандидатствали“.

Коларов заяви, че никога не е било потвърдено предположението, че заведенията са виновни за нарастване на заболеваемостта от Covid-19:

„Ние не сме огнището на заразата. Не само в България, но и в Европа не е било доказано, че в някое заведение са се заразили масово хора. Да, говори се, но ние виждаме факти, че в други държави от ЕС заведенията не работят от месеци, а бройките на заразени постоянно скачат. Това е защото учениците продължават да ходят на училище“.

Според Емил Коларов е дискриминиращо част от заведенията – тези в хотелите – да работят, а други – не:

„Ние имаме проблем с Министерството на здравеопазването, а не със социалния министър Деница Сачева“.

Той подчерта, че дали ще отворят демонстративно заведенията си, ще стане ясно след протеста на 27 януари заради липсата на решение за облекчаване на противоепидемичните мерки, на който ще настояват обектите за хранене да отворят от началото на февруари, а увеселителните заведения – от началото на март. Коларов подчерта, че решението за отваряне на заведенията ще бъде индивидуално решение на всеки собственик.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!