Любопитни факти за училищата по света

В повечето страни има различни образователни институции и почти всеки човек на планетата е завършил, все още посещава или тепърва ще започне да ходи на училище. Затова е доста любопитно какви особености в начините на преподаване и организацията на учебния процес съществуват в школата по света.

[ad id=“225664″]

Съвременният човек асоциира училището с часове по роден език, математика и други важни за общото развитие предмети. Думата „школо“ обаче идва от гръцката „сколе“ и означава почивка, свободно време. В древността именно в школата се събирали хора, които искали да водят беседи и дискусии. Любопитно е също, че в Елада „педагог“ (от гръцки – водещ детето) наричали най-верния и предан роб, на когото доверявали да придружава отрочетата на стопанина до школото и обратно.

Знае се, че първите училища у нас – Преславската и Охридската книжовна школа, са основани през IX век от княз Борис при пристигането на учениците на Кирил и Методий. Целта е била ограмотяването на българските духовници с новата азбука. Но освен това в Охрид св. Климент е преподавал и други знания, които са били важни за обикновения живот, например как се облагородяват плодни овошки.

[ad id=“263680″]

За най-старото школо в света се смята мюсюлманският университет Карауин във Фес (Палестина), създаден през 859 г. н. е. Интересен е фактът, че в 123 страни учебната година започва на 1 септември, в България, както е известно, на 15 септември, в 43 държави – на 1 януари, а в 16 – на 1 март. Учениците в САЩ, престъпили за първи път прага на училището, дават клетва за вярност към страната си, като държат ръка в областта на сърцето. Преди 1942 г. жестът е малко по-различен и напомня нацистки поздрав, затова се взема решение да се промени. Петобална система за оценяване е разпространена в Русия и в Чехия, само че в страната, известна със силно развита пивоварна индустрия, най-високата оценка не е петица, а единица. Във Франция пък отличници са онези, на които им пишат двайсетица. В Китай действа стобална система (оценки, по-ниски от 60, се смятат за незадоволителни), а в училищата на Норвегия не пишат никакви бележки до осми клас. В Чехия пък няма учители, които преподават само един предмет, педагозите са задължени да са компетентни по няколко дисциплини. Най-многобройното училище в света се намира в Индия и е посещавано от 28 хил. деца. Най-скъпо е да получиш образование в английската „Международна школа за лейди и джентълмени“ – само един месец обучение в нея струва почти 80 хил. паунда.

[ad id=“236993″]

Във Великобритания също така е разрешено да се говори само на правилен литературен език, дори думата „привет“ е недопустима. Целта на тази забрана е да се повиши културата на речта и да се увеличи богатството на използваната от учениците лексика. Във Финландия в часовете при децата влиза не само учителят, но и неговият помощник. Особеното е, че те нямат право да извикат на дъската ученика, ако той не иска. Обяснението на този казус изглежда логично: смята се, че не бива да се представят публично нечии недостатъци, включително и когато се касае за зле подготвен урок или ненаправено домашно. Интересно е също, че учениците след всеки час са задължени да напускат сградата на школото, независимо от това какво е времето навън.

Любопитно е, че най-дългият урок е продължил 54 часа. Австралийската професорка по биология Мари Бароуз е изнесла лекция пред 26 ученици от 15 до 17 април през 2003 г. в държавното висше училище Лейдли (Куинсланд).

[ad id=“236999″]

В Китай преди часовете задължително се прави гимнастика, на която, независимо от метеорологичните условия, присъства цялото училище, без изключение. Децата също така два пъти дневно си правят масаж на лицето. В някои школа в Поднебесната империя преподавателите разрешават на учениците си да подремнат направо върху чиновете, убедени, че по този начин малките по-добре ще усвоят урока. След края на занятията никой не тича към вратата на училището, а всички стигат да портата организирано, под строй, след това в един глас се сбогуват с учителя и едва тогава напускат школото и се разотиват по домовете. Зимната ваканция в Китай продължава от края на декември до началото на февруари. Малцина са наясно, че в белгийските училища на децата са сервирали бира, която по-късно е сменена с лимонада. Напоследък все по-сериозно се обмисля възстановяването на традицията на учениците да се сервира кехлибарената напитка, защото тя е доста по-полезна от газираните сокове.

[ad id=“218001″]

В Япония повече от половината преподаватели са мъже, в училищата няма стол и децата хапват направо на чина. Обучението в кубинските школа се съчетава с трудова дейност и интензивно се набляга на професионалната ориентация на децата. Учениците от града задължително за 5-7 седмици работят в селскостопански предприятия. ВБразилия децата започват училище в 6 сутринта и свършват в 12 ч. След това учениците трябва да се приберат вкъщи и да споделят обяда (най-важното хранене за деня) със семейството си. А в Мексико учениците ходят на училище не само от понеделник до петък, но също и в събота, понеже тогава имат свободноизбираема подготовка. Директорът на училище в Швеция има правото да премести дете в по-горен клас по средата на учебната година.

Най-дълго учещият човек в света е от Обединеното кралство. Робърт Кронин посещавал школото 52 години и завършил образованието си на 72. За ирландските ученици от 6 до 15-годишна възраст училището е задължително.

[ad id=“225664″]

Студентите обаче имат право да не присъстват на всички занятия в университета. В САЩ пък родителите може да бъдат арестувани, ако децата им не ходят на училище. В някои школа освен междучасие има и специална почивка, по време на която учениците пият мляко (т. нар. Milk Break). В Америка съществува традиция да се подаряват ябълки на учителите, която датира от ХVI век и идва от Дания, където родителите плащали на възпитателите на децата си с храна. Ябълките се смятали за най-ценен плод, тъй като били много скъпи и трудни за бране, а учителите не можели да си ги купят със заплатите си.

И накрая нещо окуражаващо и позитивно: според мащабно проучване, проведено в страните от целия свят, 70% от всички деца обичат да ходят на училище.

Източник: www.duma.bg

 

(Visited 104 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)