Македонски журналист в България: Няма как да накарате македонците да мислят по друг начин

  България даде „зелена светлина“ на Скопие по пътя към Европа се превърна в основна тема за балканските страни.  Това е историческо решение.

Още по темата

image0 (9K)

25 юни 2022 11:30

80

За да отрази събитията и у нас, в София е журналистът на „Ал-Джазира“ Милка Смилевска, пратеник от Северна Македония. Тя също определя решението на българските депутатите като историческо.

„Скопие не е доволен от френското предложение. Ясно е, че има голям дипломатически натиск и е от голям интерес Северна Македония и Албания да започнат преговори „, каза тя пред BulgariaON AIR.

Като журналист Смилевска изтъква твърдата позиция на България за признаването на македонския език, но отчита, че хората в Северна Македония нямат против вписването на българите в Конституцията.

„Нужно е 2/3 мнозинство, за да се промени Конституцията. Така, че мисля, че настояването на София за вписването за кратко време е нереално. Предишната власт на Зоран Заев падна заради българското вето, защото в един ключов момента бившият премиер Бойко Борисов не му даде подкрепа“, коментира Смилевска.

И апелира за повече разбиране между двата народа.

„Нито може българите да накарат македонците да мислят по друг начин, нито вероятно и ние, македонците, да накараме българите“, добави журналистът.

В репортажите си през изминалата седмица Милка Смилевска отразява и свалянето на българската власт и с изненада установява, че става свидетел на безпрецедентно решение на Народното събрание.

„Искрено се изненадах, че падна правителството на Кирил Петков. От друга страна лично като журналист подкрепям демократичните промени. И вероятно нуждите на българското общество доведоха това Петков да добие шанса преди половин година и да състави правителство за жалост, което траеше много кратко“, посочи тя

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 107 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!