Макрон благодари на България за приетото решение относно РСМ

Макрон благодари на България за приетото решение относно РСМ

Снимка: Bloomberg L.P.

image0 (9K)

Френският президент Еманюел Макрон поздрави днес българските народни представители за приетото решение, свързано с предложената рамка за преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз (ЕС). 

Още по темата

„Приветствам днешното гласуване в Народното събрание, което открива пътя към свалянето на българското вето и за начало на преговорите с Република Северна Македония и съответно с Албания, заяви Макрон на пресконференция след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел и по повод края на френското председателство на Съвета на ЕС. „В следващите часове продължаваме работата, за да може да сключим споразумение в идните дни“, добави той, цитиран от БТА.

Макрон изрази благодарност към българския премиер и на партиите от управляващата коалиция и от опозицията в България, които успяха да осигурят подкрепата.

„Остава още работа, това е голям напредък“, обобщи Макрон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на френското председателство и отбеляза, че усилията продължават в следващите дни след днешното гласуване в българското Народно събрание. Той посочи, че френското предложение за обособяване на Европейско политическо пространство не е заместител на членството в ЕС.

Макрон добави, че има широко съгласие в Европейския съвет по този въпрос, както и че първото заседание, свързано с Европейското политическо пространство, ще бъде по време на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС.  Членството в ЕС не изчерпва възможностите за взаимодействие в Европа, поясни той.

В отговор на въпрос Макрон уточни, че на срещата ще бъдат поканени държави, които са напуснали ЕС, или които желаят да се присъединят. Поканените географски ще бъдат от Исландия до Украйна, включително страните от Западните Балкани, посочи той.

https://www.investor.bg/

(Visited 52 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!