Манолова за Илчовски: Никой няма да каже, че е давал подкуп, ако не е бил сериозно притискан

Това не е първият случай, в който шпиц командите на ГЕРБ се опитват да блокират дейността на Комисията по ревизията. Но се чу и видя – ако искаш бизнесът ти да просперираш, трябва да си плащаш. Наистина една картина, която ще бъде изяснена от надлежните компетентни органи.

Това заяви съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова, която е председател на Комисията по ревизията на управлението за 10 години назад.

„От страх са сковани депутатите от ГЕРБ – истерията да се осуети и вчерашното заседание, и предишното“, добави тя.

image0 (9K)image0 (9K)

На въпрос на bTV на кого вярва – на г-н Илчовски или на г-н Ангелов, Манолова не отговори директно, но обясни, че „в основните факти” те не си противоречат – ако искаш да си добре в бизнеса, трябва редовно да се чуваш с премиера, да присъстваш на рождени и имени дни с него, както писа ЗАРАТА. Чу се как местни феодали натискат бизнеса – това са неща, което хората си говорят, но извън институциите – плюсът на нашата комисия е, че стана високоговорител, каза съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън“.

Попитана какви документи ще прати на българската прокуратура и на европейската, Манолова обясни, че било абсолютно потвърдимо и установимо за кухи обороти (твърдението, че фирма „Градус“ излиза на Българска фондова борса по този начин) и какъв внос-износ е правен, включително случая с фурмите за ОАЕ.

Докато вървеше заседанието, получавах постоянно сигнали – например за концесии на ловни стопанства.

Фирма „Градус“ е част от сделката, при която от общо 15 тона помощ от ОАЕ за България, само 3 тона са под формата на маски, ръкавици, калцуни и дезинфектант. Останалата част се състои от фурми. Срещу това България е дала на ОАЕ 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти.

По отношение на думите на Илчовски, че той е плащал 500 – 600 000 лева годишно като рушвет на държаата, Манолова се съгласи, че и той ще носи наказателна отговорност, ако бъде доказано. Но Манолова настоя, че точно това показва, че Илчовски в една голяма част от нещата говори истината – никой не би се уличил сам, ако не е много притисната, е нейната теза.

В понеделник, 10 май, в 13:00 часа Комисията по ревизията ще изслуша министър Аврамова и ръководителят на „Автомагистрали“, обеща Манолова.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!