НАЙ-НОВИ:

Мария Бакалова не знаела, че я пробват за „Борат”

2020-а със сигурност не беше добра година, но наред с пандемията тя донесе на българите и най-голямата радост от Световното първенство по футбол в САЩ през 1994-а досега. Това е първият безапелационен пробив на наша актриса в Холивуд. Мария Бакалова – момичето, за което само допреди няколко месеца почти никой не беше чувал, сега е на път да вземе една от най-мечтаните награди в световното кино – „Златен глобус”. В актива й вече се трупат всевъзможни отличия и по всички личи, че с уверени крачки върви и към „Оскар”.

„Ако тя не вземе Оскар, за какво изобщо е Академията?” Тези думи изрече по адрес на 24-годишната Мария Бакалова голямата звезда на световното кино Саша Барън Коен. Именно той избра българката за централната женска роля във филм „Борат” 2. Лентата е остра политическа сатира, която се оказа твърде откровена за вкуса на благовъзпитаните американци. Някои българи също не можаха да я оценят, но въпреки раздвоението към филма, и критици, и публика са единодушни за качествата на младата Мария. С ролята на 15-годишната дъщеря на Борат – Тутар, тя стана една от най-актуалните изгряващи звезди в Холивуд. Подобен успех е нейна мечта още от детството, но българката дори не смеела да се надява, че някой ден ще я осъществи.

„Успехът ми коства детството”, призна Мария в едно от малкото интервюта, които е дала до момента. Тя започва да се занимава с изкуство още преди да тръгне на училище и целият й живот досега може да се опише накратко с една-единствена дума – работа. Когато е на 6 години, започва да свири на флейта. Година по-късно тръгва на училище, но едновременно с това ходи и в Музикално училище в родния си Бургас. „Изискваше се много дисциплина и перфектционизъм”, спомня си момичето. Когато завършва четвърти клас, окончателно избира Музикалното училище пред общообразователното. На 12-годишна възраст обаче осъзнава, че музиката не й е достатъчна. Иска да стане актриса. Още тогава вярва, че ще бъде световна звезда. В първия профил, който си създава във фейсбук, пише на английски език: „Един ден ще бъда голяма филмова звезда”. Искрено вярва в това, а родителите й я подкрепят, особено майка й. „Тя винаги е била зад гърба ми”, споделя Мария.

Когато идва време за избор на гимназия, тийнейджърката решава да учи в училище по изкуства в Бургас. Записва се в паралелка то актьорско майсторство. По средата на обучението обаче обявяват, че паралелката се закрива. Бъдещата звезда не може да приеме подобно решение. Майка й повежда истинска борба с институциите, за да успее дъщеря й завърши средно образование като актриса. И успява. Паралелката е възстановена, а Мария прекарва там цели 5 подготвителни години, преди да влезе в НАТФИЗ. Още в 10-и клас била готова с по няколко варианта на материали за всички приемни изпити в Театралната академия. Мечтата за Холивуд обаче започва да й се струва все по-неосъществима. Когато се мести за учи в София в класа на Иван Добчев, тя напълно се отказва от нея. „В НАТФИЗ тотално осъзнах, че няма как да стане с Холивуд”, разказва момичето. И понеже от тийнейджърка харесва скандинавското кино, започва да мечтае за Дания. Дори пътува за страната, за да проучи възможностите да получи роля в някой филмов проект там. Това до ден днешен не се е случило, макар че от гледната точна на сегашните й успехи шансовете изглеждат все по-големи.

Още като студентка я забелязват в България. През първите седмици в Академията тя прави впечатление и на преподавателите, и на колегите си. В един клас е с дъщерята на Ваня Щерева – Мила Роберт. Наскоро Мила разказа, че още в първите дни в Академията всички говорели за Мария Бакалова. Двете обаче не се познавали. Един ден Мила започва да разпитва: „Коя е тази Мария Бакалова?”. Оказва се, че Мария седи зад нея именно в този момент. „Приятно ми е!”, казва бургазлийката.

От този ден двете с Мила стават първи приятелки. Но ако дъщерята на Ваня Щерева впоследствие се насочва към музиката, Мария продължава уверено в киното. На своите 24 години тя има роли в 10 филма, които вече са излъчвани на голям екран, а догодина се очакват и три нови с нейно участие. Преди „Борат” 2 се снима с Филип Аврамов, Герасим Георгиев-Геро, Васил Банов и още от най-големите български звезди в „Като за последно”, получил награда на публиката на фестивала „Златна роза” 2020. Играе и в наградения на фестивала в Карлови Вари „Бащата”, който е българското предложение за „Оскар” тази година. Но безспорно „Борат” е големият й успех към момента.

-->

Кастингите за него били обвити в пълна мистерия. Проектът бил меко казано секретен. Агент, който не знаел точно за какъв филм се търси актриса, се свързал с българския продуцент и актьор Юлиан Костов. Обяснил му само, че им трябва източноевропейка за работа в голяма продукция. Костов потърсил Мария, а тя умирала от страх, че това може да се окаже капан. Тръгнала за чужбина, без да знае къде отива, с кого ще се срещне и какво ще прави. Споделила с Костов, че се притеснява, че може да я отвлекат и да я разфасоват за органи. Тъй като обаче агентът, с когото той работел, бил изключително влиятелен, все пак решила да рискува. И това се оказва най-умното й решение до момента.

Българката вижда в „Борат” 2 начин да изкрещи на света, че източноевропейките имат право на изява в световното кино. Тя се надява чрез нея да се проправи път и за други актриси от нашия регион, които да покажат таланта си в Холивуд. Защото е убедена, че българите сме талантлив народ. „Ние правим от нищо нещо. Много по-креативни и по-работливи сме”, смята Мария. Освен това е доволна, че филмът поставя на дневен ред въпроса за равните права на жените и мъжете, за дискриминацията и за лицемерието между хората и в политиката. Вероятно защото толкова много вярва в мисията на проекта, успява да се справи толкова добре със своята роля. Бакалова споделя, че Никол Кидман и Мерил Стрийп са нейни идоли от дете. Но като Тутар успява да засенчи и двете на номинациите за „Златен глобус”.

Момичето обаче не може да се порадва пълноценно на успеха си. Заради пандемията не се е прибирала в България и не се е срещала с родителите си от Коледа през 2019 г. Заминала за САЩ през януари 2020-а. Първоначалните й планове били да се върне през март, но пандемията ги провалила. След това се надявала да си дойде поне за Коледа 2020-а, но надеждите й отново се оказват напразни. Изглежда, няма и приятел. Живее със съквартиранти, но домът й в момента няма нищо общо със студентските квартири от времето в НАТФИЗ. Студиото, с което работи, й е предоставило огромна къща с басейн, писа Уикенд.

Холивуд оказва влияние върху начина й на живот. Там Мария спира цигарите и вредната храна. „Тук никой не пуши, това е толкова демоде! Всички живеят много здравословно. Ако искаш да те вземат насериозно, просто няма как да пушиш”, обяснява актрисата. Първите седмици, след като пристига там, се придържа към стария си начин на живот – пали цигара от цигара, както в НАТФИЗ, и редовно се тъпче с бургери от различни вериги за бързо хранене. Съквартирантите и колегите й обаче поръчват основно салати и сьомга. Накрая Мария се пречупва и от срам от вредните си навици започва да живее здравословно.

Сега спортува активно – плува два пъти седмично, разтяга се с йога и пилатес, ходи редовно на планински походи и очаква срещата с родителите си, за да видят новото й „Аз”. Твърди, че не мисли нито за „Златните глобуси”, които я очакват, нито за „Оскарите”. Не прави планове за нищо. Надява се само да има много работа и занапред. И хубавата й приказка тепърва да започва да се пише…

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

-->
Най-нови