Мария Бакалова – от бургаския квартал „Меден рудник“ до Холивуд

Цели 15 години родителите на Мария Бакалова са я чакали да се появи в живота им. Майка й Румяна и баща й Вълчо са минали почти през ада, за да имат своя рожба, която все не идвала в живота им. И чакането си е заслужавало. На 24-годишна възраст Мария сбъдна българската мечта за постигане на успехи, съизмерими с тези на най-големите световни нации. Тя стана първата наша актриса, номинирана за „Оскар” – постижение, което само допреди няколко месеца изглеждаше невъзможно.

„Родителите ми са се запознали преди 41 години. Дълго са ме чакали. Аз съм единственото им дете”, разказа Мария Бакалова броени часове след като стана ясно, че именно тя е една от 5-те актриси, избрани да се борят тази година за най-престижната филмова награда в света – „Оскар”. Номинацията е за поддържаща роля, въпреки че във филма „Борат” 2, за който я получи, младата българка е основно действащо лице и само преди няколко месеца, на „Златните глобуси”, същата роля бе посочена като главна. Първият човек, на когото младата звезда се обадила, когато разбрала, че е сред 5-те най-големи тази година, била нейната майка. „Тя плачеше!”, разказа момичето. То не е виждало родителите си от 2019 година, но признава, че няма по-близки хора в живота й от тях.

Още от малка Мария е отглеждана като много специално дете. Майка й и баща й решават да имат деца две години след като се запознават. Но бебето така и не идва. Румяна и Вълчо до ден днешен не са разказали точно през какво са минали, докато се роди дъщеря им, но всеки, който се е борил за дете, знае какъв ад е това болезнено очакване. Много двойки, изправени пред подобен проблем, се разделят. Но семейство Бакалови остава заедно и накрая в живота им като подарък от съдбата влиза малката Мария.

Детето се отличава от връстниците си от съвсем малко. То изглежда много по-интелигентно и по-артистично от тях. Има забележителни заложби като музикант – свири на флейта, танцува и пее добре, в областта на литературата също е изключително. „Все пишеше и четеше. Учителката й по литература много искаше да продължи да се развива в тази област, но Мария избра сцената”, спомня си майката на актрисата.

Тя много се тревожи за единствената си дъщеря, когато напуснала родния Бургас, за да учи актьорско майсторство в Театралната академия в София. Момичето се изтощава от работа. Репетициите й в НАТФИЗ започват в 9 сутринта и често продължават до 10 вечерта. Румяна се притеснява, че детето й няма време дори да се храни. „На момичетата, които са от София, майките помагаха поне с битовите неща, а аз не можех да помогна на Мария”, спомня си жената. Тя често пътува до София, но каквото и да прави за бъдещата звезда, все й се струва твърде малко. Днес Мария признава, че за всичко, което е постигнала до момента, е благодарна на майка си. Благодарение на нея момичето поема пътя към актьорската работа. Баща й предпочита да го насочи към чуждите езици или математиката. Но подкрепена от Румяна, бъдещата звезда обявява, че нищо не може да я спре по пътя към Холивуд. Тогава думите й изглеждат твърде самонадеяни, но днес става ясно, че не са били напразни.

Когато обаче пред младата актриса се открива конкретна възможност да замине за Америка – за снимките на „Борат” 2, именно майката се опитва да я спре. Тъй като до последния момент се пази в тайна точно какъв филм ще се снима, Румяна започва да се тревожи, че може да отвлекат дъщеря й. Забранява й да напуска България. „Майка ми не ме пускаше на кастинг. Аз й казах: „Не! Животът се живее веднъж! Трябва да поемаш рискове”, спомня си Мария. Преди да излети за Лондон, а после – и за САЩ, майка й отива на летище „София”, за да я изпрати. Там тя плаче цели 2 часа, убедена, че никога повече няма да види дъщеря си, чакана толкова дълги години. Опасенията й обаче не се сбъдват. Детето й не просто е живо и здраво, но и се превръща в световна звезда в рамките само на няколко месеца.

Първият, който разбира, че Бакалова е избрана за „Борат” 2, е репортерът от предаването „100% будни” на БНТ Павел Владимиров. Той се е снимал в нея в късометражен филм преди години и, наблюдавайки поведението й в социалните мрежи, се досеща, че именно това момиче е избрано за световната продукция от нейния сценарист, продуцент и изпълнител на главната роля Саша Барън Коен – също номиниран за „Оскар” тази година, макар и с друг филм. Потвърждението за голямата роля обаче идва едва преди няколко месеца, когато започва рекламната кампания на лентата. Оттогава досега името й става все по-популярно. След като получи номинация за „Златен глобус”, я номинираха за британските награди БАФТА, а сега вече – и за „Оскар” и то заедно с един от идолите на нейното детство – голямата звезда Глен Клоуз, писа Уикенд.

Вместо обаче да лежи на лаврите си и да се наслаждава на успеха, Мария продължава да работи. В момента тя снима в Лондон с един от най-големите комедийни режисьори в света – Джъд Апатоу. Именно той съобщава на момичето, че е сред номинираните за „Оскар”. Самата Мария отказва да гледа номинациите – „Не исках да си втълпявам невъзможни неща”, споделя тя. Предпочита да работи, вместо да мисли за шансовете си за „Оскар”, които й се струват нищожни. Но чува от Апатоу думите: „Поздравления! Ти току-що получи първата си номинация за „Оскар”!”.

Самият Саша Барън Коен не крие емоциите си след номинацията на момичето. „Поздравления, България! Ти ни даде невероятно талантливата и смела Мария Бакалова, която е биещото сърце в „Борат” 2. Толкова сме развълнувани за твоята номинация за „Оскар”, която пише история”, написа той в Истаграм. Самата Мария признава, че не мисли за наградата. „Гледам да съм заземена и да се подготвям, че номинацията е достатъчно признание”, споделя тя. Старае се да бъде съсредоточена върху филма, по който работи в момента, очаквайки, че и той ще се превърне в световен хит като „Борат” 2. Но всички, с които работи, са категорични, че сегашната й номинация за „Оскар” е само началото за българката. И че занапред й предстоят още по-големи успехи.

Флагман.бг

 


image0 (9K)