Мария Габриел откри нова спортна зала за катерене в София

Мария Габриел откри нова спортна зала за катерене в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел откри новата спортна зала за катерене – „Балкан“ в София.

За мен е удоволствие да бъдем заедно за откриването на най-голямата спортна зала. Още нещо, с което вярвам, че България ще се гордее. По думите ѝ България е мястото, където таланти ще чупят рекорди.

Убедена съм, че със своите над 3 хил. кв. метра катерачна площ, залата предлага неповторимо преживяване. Модерна, иновативна, прекрасно място за спорт, каза вицепремиерът.

Спортът дава волята да се превърнеш в шампион. Спортът е сила за постигане на резултати и това, човешкият дух да не познава граници, каза още Мария Габриел.

Ивайло Радков, треньор на националния треньор по катерене посочи, че залата е една сбъдната мечта. Той разказа, че заедно с Георги Пенев са започнали да тренират деца и са ги направили шампиони. В залата могат да се катерят деца от тригодишна възраст до възрастни на 90 г. Тя е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали, допълни Радков.

При откриването на залата беше извършена демонстрация по катерене от шестгодишно дете и от възрастен мъж.

Утре залата ще бъде със свободен достъп и всеки ще може да се опита да се катери. Специален гост ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт. Алпинистът Кънчо Долапчиев каза, че се радва за изграждането на залата. В церемонията по откриването на спортното съоръжение участва и Алекс Тоткова, световен шампион по катерене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)