Мартин Димитров: Крайният скок на парното ще бъде по-малък

Обещахме диференцирано ДДС за парното, което да стане 9%, в момента е 20%, това ще компенсира част от нарастването. Крайното увеличение ще бъде по-малко като въведем диференцираното ДДС, което сме обещали, коментира Мартин Димитров от „Демократична България“ пред БНТ.

70% от парното е газ. Алтернативните доставки се очакват да бъдат по-ниски от цените на Газпром, обаче и цената на Газпром много поскъпна, обясни Димитров.

image0 (9K)

„Дори да бяхме останали на руски газ, сега щеше да има подобно увеличение на цените. Има световна тенденция за поскъпване на газа и ние не можем да избягаме от нея“, допълни още Димитров.

Той каза също така, че тепърва ще се оценява работата на КЕВР у нас.

Още по темата

27 май 2022 15:58

312

Мартин Димитров коментира и увеличението на цените на тока.

„2% увеличение на тока за София и региона, 3% за другите места, при това развитие на ситуацията, това е най-ниското за целия ЕС. В такава ситуация на кризи и на война е добре“, обясни Мартин Димитров.

„Възникването на военното събитие доведе до енергийна криза. Ние овладяваме последствията и много от мерките са добри. Има добри мерки, трябва просто по-бързо“, заяви Димитров.

18 месеца са нужни за техническото приемане на еврото на 1 януари 2024 г.

Той изрази мнение, че въвеждането на еврото у нас няма да увеличи инфлацията. Допълни още, че въвеждането му ще доведе до повече инвестиции и до по-добри условия на кредитите.

„Еврозоната трябва да ни бъде цел и в никакъв случай не трябва да се притесняваме от тази цел“, допълни Димитров.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 36 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!