Масовите търговски платформи превръщат пазарите в игра

Масовите търговски платформи превръщат пазарите в игра

Снимка: Bloomberg

Това, което социалните мрежи сториха на обществото, приложенията за борсова търговия започнаха да причиняват на пазарите. 

Помислете за приликите между януарския метеж срещу Конгреса в САЩ и бунта в търговски платформи като Robinhood, която става публична тази седмица. Точно както Вашингтон беше щурмуван от поддръжници на Тръмп, които се организираха онлайн, така и новата плеяда от платформи за високоскоростна търговия позволи на дребните трейдъри да се обединят в това, което може да бъде описано само като игра на много хора за напомпване и разпродажба на различни „меме“ (популярни в социланите мрежи – бел. прев.) акции и криптовалути, пише Рана Форухар за Financial Times.

Последиците от бунтовете ги направи далеч по-сериозно събитие. Но и в двата случая участниците бяха водени от усещането, че по някакъв начин са манипулирани или подкопани от система, която е извън техния контрол. Използвайки цифрови мрежи като Reddit за организиране, те биха могли да отвърнат на удара по някакъв начин – било то чрез тероризиране на членове на Конгреса или чрез вдигане цената на GameStop (известна меме акция на компания за продажба на видео игри – бел. прев.), за да уязвят някои хедж фондове.

Разбираме заплахата за демокрацията, която представлява технологията на платформите. Но по-малко е казано за опасностите, които крие финансовата ни система, когато лайкванията се превръщат в поръчки за покупка на акции.

Някои хора, включително основателите на Robinhood, твърдят, че онлайн брокерството „демократизира“ финансите, като позволява на начинаещите трейдъри да правят залагания за секунди върху всичко – от акции до сложни деривати, точно както правят професионалистите. Но това комбинира идеята за глас с идеята за печалба.

Бих казала, че платформите за високоскоростна търговия, създадени да впримчат най-уязвимите начинаещи трейдъри (средната възраст на 18-те милиона потребители е 31 години, а средното салдо по сметките им е 240 долара), са просто нов и по-подмолен вид надзорен капитализъм.

Първо, помислете за асиметрията на силата. Нямаме представа за истинската стойност на личните данни, които се продават от платформени гиганти като Facebook или YouTube на рекламодатели като скрита такса за уж „безплатните“ услуги, на които се радваме онлайн. По същия начин потребителите на Robinhood нямат представа, че причината, поради която те могат да търгуват „безплатно“ онлайн, е, че техните потоци от поръчки се споделят с по-големи и по-богати „риби”.

Още по темата

Междувременно те са скланяни да търгуват колкото може повече и възможно най-бързо, чрез дигитални стимули, създадени от поведенчески учени, чиято работа е да правят най-пристрастяващите интерфейси. Точно както цифровите „кутии за пари“ задържат децата да играят онлайн видео игри и в някои случаи да харчат реални пари за неща в играта, така и стимулите в платформите за търговия – пуш известия, щастливи икони за награди, списъци с горещи акции и други подобни – имат за цел ендорфинът да се отделя и парите да текат. Никой не получава специална награда за закупуване и притежаване на актив. Изненадващо ли е, че растежът на Robinhood се движи от търговията със сложни и спекулативни активи като опции и NFT (крипто токени – бел. прев.)?

източник https://www.investor.bg/


image0 (9K)