Матео Салвини: До година ще бъде ясно дали ще се запази единна Европа

Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще се определи в течение на годината, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини в интервю пред немското списание „Шпигел“, предават РИА „Новости“ и Агенция „Фокус“.

[ad id=“225664″]

„В течение на една година ще стане ясно дали единна Европа ще продължи да съществува“, заяви Салвини.

Вътрешният министър на Италия отбеляза, че страната му повече не може да пуска мигранти. „Не можем да приемем нито един човек. Напротив, ние бихме искали да изпратим някъде няколко“, добави той.

В сряда Салвини обеща да представи „пътна карта“ за решаване на миграционните проблеми на ЕС по време на работна среща на Европейската комисия.

[ad id=“263680″]

Четирите основни точки ще бъдат укрепването на Европейската служба за контрол на границите „Фронтекс“, сключване на споразумения със северноафриканските страни за снижаване на миграционния натиск, създаване на система за прием на мигранти и ускоряване на процедурите за изгонване на нелегалните в страните от където произхождат.

В края на по-миналата седмица властите в Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“, на чийто борд се намираха повече от 600 мигранти и той бе приет от Испания.

[ad id=“236993″]

Случаят предизвика дипломатически скандал в отношенията между Рим и Париж. Представителят на управляващата партия във Франция „Напред, република!“ Габриел Атал определи позицията на Италия като „отвратителна“, а президентът Еманюел Макрон обвини Италия в „цинизъм и безотговорност“ чрез официален представител.

В отговор на френската критика, италианското правителство заяви, че няма никакво намерение да приема „лицемерни поучения от страни, които на тема миграция винаги са предпочитали да се обръщат на другата страна“.

[ad id=“218548″]

По-късно премиерът на Италия Джузепе Конте и президентът на Франция Еманюел Макрон проведоха преговори, в хода на които успяха да изгладят различията.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)