Машинен вот, хартиена бюлетина – манипулиран ли ще е вотът?

Машинен вот, хартиена бюлетина - манипулиран ли ще е вотът?

Парламентарните избори ще се проведат на 2 април, обяви президентът Румен Радев след среща с представители на ЦИК.

„Има резон в тази дата, Великден е съобразен. ЦИК коментира по-добра за тях дата – 26 април, което, по техните думи, ще им даде възможност да подходят по-спокойно към подготовката на изборите. Става въпрос за ръчно-машинното гласуване и новия тип бюлетина, която ще бъде печатана от машините“, заяви изп. директор на асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов в „България сутрин“.

Той посочи, че е предвидено хартията да бъде с висока степен на защита, а производителите на такива хартии в света са малко и са дългосрочно заети.

„Машините трябва да печатат бюлетини, които да отразяват вота. След като така или иначе СИК ще брои традиционните хартиени бюлетини и отпечатаните от машините, работата на машините малко се обезсмисля. Във всяка секция ще има достатъчно хартиени бюлетини, ако свърши хартията в машината или тя се развали. Въпросът е какво става след гласоподаването. ЦИК отказва достъп до недействителните бюлетини“, подчерта Славов.

Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК отчете положителния факт, че ЦИК бързо започна подготовката относно хартията и има технологично решение. Но с това се изчерпват положителните новини.

Още по темата

25 яну 2023 09:14

55

24 яну 2023 18:04

179

„Законодателят нарочно остави неяснота относно вида на бюлетината, която ще отпечатва машината. Трябва ли да представи пълния списък от партии и кандидати, или трябва да сме с формат като разписките от 3-те последни избора, на които пише само партията, за която е гласувал избирателят, евентуално и преференциалния избор? Този въпрос е ключов, защото дължината на ролката не е същата“, каза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му друг подводен камък е съдбата на информацията, която флашките ще записват.

„Готви се пълно затъмнение на машинния вот. Генерирането на недействителни бюлетини с хартиения вот е основен метод за контролиране на вота за местна власт и оттам на безкрайните обществени поръчки. Трябва да знаем абсолютно как са гласували хората с машините, колко от тях са избрали машинно гласуване. Дори тази статистика няма да я има, ако ЦИК не вземе решение да публикува данните от флашките. Подозирам, че хартиената коалиция ще блокира тази прозрачност на изборния процес“, смята Манов.

Славов призна, че е дълбоко скептичен, че ЦИК ще даде възможност да се публикуват резултатите от записания в машините вот.

„Резервният вариант е гласуване само с хартиени бюлетини, което ще доведе до търсения резултат повече бюлетини да бъдат правени недействителни. В протоколите ще трябва да се съвместяват резултатите от двойно преброяване – хартиено и машинно. Хаос ще има, той е очевиден. Хартиената коалиция беше доста въодушевена от това, което прави. Идеята за хаос изобщо не ги притесняваше. Очакват предимства от старата технология на гласуване. Виждали сме безкрайно много филмирани и документирани нарушения, ефектът от това не е голям“, каза той.

Стефан Манов беше дори още по-директен:

Отдавна е ясно, че целта беше премахването на тези устройства, които позволиха да спрат безумните вакханалии с хартиените бюлетини. Позволиха точно отчитане на вота и стабилизиране на съставите на СИК. Най-накрая читавите хора да приключат за един час изборния ден. Ние сме първата държава в света, която ще направи принтерно гласуване, което не оставя никакви следи. Нека видим срината тази система, за да си дадем сметка от какво се отказахме и в какво се връщаме. Имаше доста тънки промени, които тепърва ще гърмят в Изборния кодекс.

Според него от ЦИК трябва веднага да публикуват пълното изчисление на мандатите и хората да знаят защо са загубили 1-2 мандата в дадена област.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)