МВнР: Няма информация за пострадали българи при земетресението в Япония

Няма информация за пострадали български граждани в следствие на силното земетресение в Североизточна Япония, съобщава посолството на България в Токио, цитирано от пресцентъра на МВнР.

Същевременно българските граждани, които пребивават в Япония, се призовават да спазват нарежданията и препоръките на местните власти.

Трусът е усетен и в сградата на посолството на България в Токио. При направен оглед не са забелязани видими повреди или разрушения. Земетресението с магнитуд от 7.3 по скалата на Рихтер, бе регистрирано в 23:07 ч /местно време/на 13.02.2021 г.

image0 (9K)

Епицентърът е бил на около 59 км под морската повърхност и на около 89 км източно от град Сендай, столица на префектура Мияги.

Най-сериозно засегнати от труса са префектурите Мияги и Фукушима. Трусът е бил почувстван и в повечето от северните и централните части на Япония, включително столицата Токио, префектурите Ибараки, Точиги, Саитама и Чиба.

Няма данни за загинали. Не е издадено предупреждение за опасност от цунами, от страна на японските власти. Не са установени повреди в атомните централи в засегнатите региони. Общият брой на пострадалите и ранените в следствие на труса е над 100 души.

Временно е прекъснато електроснабдяването в около 900 000 домакинства в няколко японски префектури. До сутринта на 14.02.2021 г. електроснабдяването е било възстановено в повечето райони. Нанесени са щети върху частни и публични сгради в най-силно засегнатите райони; съобщава се за свлачища, които са затворили няколко магистрали.

Японското правителство провежда извънредно заседание сутринта на 14.02.2021 г. Сформирана е работна група от представители на различни компетентни ведомства за установяване на щетите и оказване на помощ на пострадалите. Според японски експерти, земетресението от 13.02.2021 г. е вторичен трус след разрушителното земетресение от 11 март 2011 г., предизвикало ядрената авария във Фукушима.

При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Токио на телефонен номер: +81 3 3465 1021; както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!