МВР, АПИ и пожарната откриват единен център за безопасност на движението

Полицията, Пожарната и Пътна агенция „Автомобилна администрация“ ще работят заедно в координационен център. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов, който представи новата структура. Целта е при възникване на инцидент всички отговорни институции да реагират своевременно. Центърът няма да иззема функциите на спешния телефон 112, а дежурните там ще му подават сигнали, съобщава БНТ.

Центърът разполага с монитори, на които в реално време се виждат всички пътни участъци в ремонт. При нужда или задръствания отделните регионални структури на МВР ще изпращат допълнителни пътни полицаи.

По изграждането на съвместния екип се работи от два месеца. Неговата ефективност вече се е доказала при няколко инцидента от последните дни, съобщи вътрешният министър.

Той уточни, че центърът ще разполага с базата данни на всички институции. При сигнал на пътя ще може да се вижда дали шофьорът има нарушения, дали е с валидна книжка, дали е употребил алкохол.

Гражданите също могат да изпращат клипове със засечени нарушители, които по-най-бързия начин може да се спрат от пътните полицаи. Цялата информация ще се подава своевременно на вътрешния министър. Снимка: Гласове

ГЛАСОВЕ


image0 (9K)