МВР: Бившият вътрешен министър Младен Маринов се е срещал с крииминално проявени

Бившият вътрешен министър Младен Маринов се е срещал с криминално проявени лица, съобщи МВР. По време на брифинг, даден от Главна дирекция „Национална полиция“ беше показан видеозапис от такава среща. Тя се е състояла в Слънчев бряг през 2005 г.

Според полицията там са присъствали лица, близки до Димитър Желязков, известен като Митьо Очите и до Николай и Красимир Маринови, наричани Маргините.

Освен бившия вътрешен министър в срещата са участвали боецът Станислав Недков – Стъки, собствениците на охранителна фирма „Делта гард“ Марин Русев и Димитър Спасов, известен като Каратиста, както и двама полицейски служители.

Новината идва 4 дни след като МВР отне лиценза на „Делта гард“, а ГДБОП съобщи, че проверява данни за връзка между бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов и охранителната фирма.

„Делта гард“ е охранителна фирма, свързана с разследване на неправителствена организация. То установи, че компанията е участвала в изземването на бизнес. Разследването стана известно под името „Осемте джуджета“. То предизвика внимание и с това, че прокуратурата не откри основание за проверка на случая.

В основата на „Осемте джуджета“ е участието на бивши и действащи представители на прокуратурата и следствието в схема за изземване на бизнес.

В петък МВР съобщи, че в последните седмици в ГДБОП се извършва разследване в две направления, обхващащи почти едни и същи лица – едното се отнася за участие на прокурори от спецпрокуратурата във връзка с известния случай на „Осемте джуджета“, а другото направление е участието на един бивш служител на МВР, който впоследствие и издигнат от Бойко Борисов за министър на вътрешните работи.

Записът на срещата на бившия министър на вътрешните работи на ГЕРБ Младен Маринов с приближени на Маргините и Очите е декласифициран и е част от тази проверка.

Младен Маринов в момента е кандидат за депутат от ГЕРБ. Изборите предстоят в неделя.

Според съобщението на полицията от петък Младен Маринов и групата криминално проявени лица са пътували с автомобили на излизане от дискотека в Слънчев бряг през 2005 г. Колите са били спрени от полицейски патрули, които са установили личните данни на пътуващите. Двама души в групата са показали свои служебни карти, удостоверяващи, че те са служители на МВР.

Един от хората с подобна карта беше представен от полицията в петък като „собственик на охранителната фирма [„Делта гард“], който през 2006 г. е уволнен от системата на МВР“ заради „нерегламентирани контакти с лица от активния криминален контингент, извършвали тежки криминални престъпления“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!