МВР готви по-тежки наказания за трафик на нелегални мигранти с промени в НК

МВР готви по-тежки наказания за трафик на нелегални мигранти с промени в НК

МВР предлага по-тежки наказания при трафика на нелегални мигранти с промени в Наказателния кодекс, обяви министър Иван Демерджиев.

„Днес изпратих писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание, в което се съдържа проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му по чл. 279 – 281, която се отнася до трафика на нелегални мигранти“, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи.

По думите му МВР предлага завишаване на наказанията, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг. Според МВР шефът целта на законопроекта е да бъде подпомогнато МВР в борбата с нелегалния трафик на хора, както и да бъдат защитени ефективно полицаите.

Още по темата

23 ное 2022 09:50

114

23 ное 2022 09:17

67

23 ное 2022 08:58

49

22 ное 2022 08:05

62

„Целим да избегнем честите случаи на условно осъждане, целим да улесним и разследването. Предвиждаме конфискация на автомобилите, с които се извършва трафика, когато са собственост на лицата, возещи мигранти, както и за плащане на глоба в размер до десет пъти стойността на моторното превозно средство, когато това МПС не е собственост на този, който превозва мигрантите“, поясни Демерджиев.

Той каза, че в трафика на мигранти са се включили лица от всякакви националности като основната причина за това са ниските наказания на този тип престъпност в България и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с трафика. Докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа, ще се занимават с трафик на хора у нас, каза вътрешният министър.

Той съобщи, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания, а 1442 са завършили със споразумения. По думите му лицата, които се спират и задържат, след ден-два отново са по пътищата, натоварили нови мигранти.

„Последният пример е наложената присъда на човека, наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда, може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. Не може МВР да бъде оставено само в тази борба. В Народното събрание има трима бивши вътрешни министри, разчитам на подкрепа и помощ, не за мен, а за МВР“, каза Иван Демерджиев.

Той съобщи още, че миграционният натиск по границата с Турция е завишен четири пъти, но мигрантите, които се пропускат във вътрешността на страната, са много по-малко.

Според министъра едва през последните месеци МВР прави необходимото тези лица да бъдат задържани на наша територия и да бъдат настанявани в съответните центрове. „Ако не правим това, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген“, категоричен е вътрешният министър.

В последните няколко месеца съм направил необходимото МВР да противодейства на всички незаконни практики по българските граници, добави той.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)