МВР: Проверката на Хиполенд е преустановена

Проверката на Хиполенд е преустановена, а министърът на вътрешните работи се е обадил лично на управителя на фирмата да го увери, че действията на НАП и Икономическа полиция „се основават единствено и само на законовите основания“ за извършването на проверката.

Това става ясно от прессъобщение на МВР, разпратено до медиите. В него се твърди, че проверката е „изпълнение на планови мероприятия“, планирани въз основа на анализ на риска и предварително постъпили сигнали.

От 28 август досега екипите са извършили 14 такива проверки в складове на дружества за търговия на едро. Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки.

Проверката в Хиполенд започна ден след като управителя на веригата за детски играчки Мариян Колев обяви, че 17-годишният му син е бил напръскан от полицай в очите от 20 сантиметра разстояние и едва не е ослепял.

Часове преди проверката агенция Пик публикува статия на главния си редактор Недялко Недялков със заглавие „Хиполенд“ – детмаг или машина за протести“.

Ето целия текст на прессъобщението на МВР, озаглавено „Информация за проверка, извършена от екипи на Икономическа полиция и НАП“:

Във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД „Борба с организираната престъпност“ екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите са извършили проверка в складове на голяма верига за търговия с детски стоки. Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества. Що се отнася до конкретната проверка от днес, то министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена.

 


image0 (9K)